14.000 de „boboci” la Universitatea Bucuresti

Cele 19 facultăți ale Universității din București deschid, începând de joi, 1 octombrie 2020, anul universitar 2020-2021, printr-o serie de evenimente care își propun să dea startul activităților academiceși, dat fiind actualul context de pandemie, să asigure o integrare mai ușoară în comunitatea academică a UB pentru studenții de anul I.

În anul universitar 2020-2021, comunității academice a Universității din București i s-au alăturat aproximativ 14.000 de noi studenți, cei mai mulți – aproximativ 8.300 – fiind înmatriculați la una dintre 93 de specializări de licență pe care le institutia le pune la dispoziție: aproximativ 4.500 pe locurile bugetate oferite de UB și alți aproximativ 3.500 pe locurile cu taxă. 

Cele 208 programe masterale s-au regăsit printre preferințele a peste 5.200 de absolvenți de licență, care au optat pentru continuarea pregătirii academice la Universitatea din București. Dintre aceștia, aproximativ 3.150 studiază pe locuri bugetate, în timp ce alți aproximativ 2.100 pe locuri cu taxă.

Nu în ultimul rând, aproximativ 400 de absolvenți ai programelor masterale au ales să studieze la una dintre cele 22 de școli doctorale ale Universității din București: 350 pe locurile subvenționate de la bugetul de stat și 42 pe locurile cu taxă.

Facultățile Universității din București consideră că integrarea studenților din anul I în comunitatea academică reprezintă o prioritate, motiv pentru care organizează, în primele săptămâni ale noului an universitar, o serie de evenimente pentru consilierea și informarea  acestora.

Astfel, în prima săptămână a anului universitar 2020-2021, bobocii Facultății de Istorie au ocazia să interacționeze cu profesorii tutori, cu cadrele didactice și cu personalul de suport, dar și cu studenții din alți ani, care îi vor ajuta să se integreze mai ușor în viața de student. Programul Săptămâna bobocului la Istorie debutează joi, 1 octombrie 2020, odată cu festivitatea de deschidere a noului an universitar.

Și reprezentanții Facultății de Sociologie și Asistență Socială au pregătit, pentru prima săptămână a noului an academic, o serie de evenimente dedicate bobocilor și integrării lor în cadrul comunității universitare. Astfel, în perioada 1-7 octombrie 2020, studenții Facultății de Sociologie și Asistență Socială sunt invitați la seri de film, ateliere de dezbateri și seminare introductive, precum și la un treasure hunt online, prin care vor afla mai multe detalii despre sediile facultății.

Nu în ultimul rând, Facultatea de Științe Politice a Universității din București a organizat în cursul zilei de miercuri, 30 septembrie 2020, începând cu ora 10:30, un Webinar pentru boboci. În cadrul evenimentului, profesorii Cristian Preda, Alexandra Iancu, Claudiu Tufiș și studenții Alexandra Oprea și Vlad Palangăț au răspuns, în cele trei limbi de predare ale facultății (română, franceză și engleză), tuturor curiozităților și întrebărilor studenților cu privire la viața de student la FSPUB.

Asociația Studenților din Universitatea din București (ASUB) a pregătit „Ghidul Studentului”, o broșură care cuprinde informaţii esenţiale pentru ușura parcursul studenților în Universitatea din București, adresată în special celor din anul I. Ghidul poate fi descărcat de aici.

Tot în sprijinul studenților de anul I, luni, 5 octombrie 2020, Universitatea din București va organiza, în colaborare cu ASUB şi cu Consiliul pentru Probleme Studenţeşti al UB (CPS), webinarul „Sunt student! Acum ce urmează?”, o discuţie deschisă în cadrul căreia studenţi ai UB vor prezenta participanților ce implică să fii student, cum să ai parte de o experienţă academică remarcabilă în deplină siguranţă, care sunt beneficiile şi oportunităţile pe care le poţi accesa, precum și ce servicii îţi oferă Universitatea. Mai multe detalii despre acest eveniment sunt disponibile aici.

„Bine ați venit, sau revenit, la Universitatea din București, spațiul nostru comun și locul în care, în aceste vremuri incerte, regăsim siguranța și bucuria de a trăi, de învăța și de a lucra împreună. Dragi boboci, suntem mândri și bucuroși că familia noastră universitară se mărește cu voi. Începeți cea mai frumoasă perioadă din viața voastră, o aventură provocatoare a minții și a spiritului, a cunoașterii și autocunoașterii, a maturizării profesionale și umane” este mesajul transmis de rectorul Universității din București, profesorul Marian Preda, către membrii comunității universitare a UB.

„Vă invit să pășim împreună în noul an universitar cu entuziasm și curaj! Descoperiți și duceți mai departe valorile și cultura Universității, spiritul nostru liber, spiritul demnității și înțelepciunii, al descoperirilor academice și al dezvoltării umane și profesionale sănătoase. Bucurați-vă de toate acestea și îmbogățiți-le prin prezența și participarea voastră. Succes tuturor în noul an universitar!”, a adăugat profesorul Marian Preda. Mesajul integral transmis de rectorul UB cu ocazia debutului noului an academic poate fi urmărit pe canalul oficial de YouTube al Universității din București, accesând acest link.

În ceea ce privește modalitățile de desfășurare a activităților academice în anul universitar 2020-2021, dat fiind contextul pandemic actual, majoritatea facultăților au optat pentru varianta activităților academice derulate în sistem mixt. Este cazul facultăților de Administrație și Afaceri, Biologie, Chimie, Filosofie, Fizică, Geografie, Geologie și Geofizică, Istorie, Jurnalism și Științele Comunicării, Limbi și Literaturi Străine, Psihologie și Științele Educației și Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”.

Pe de altă parte, facultățile de Drept, Litere, Matematică și Informatică, Sociologie și Asistență Socială, Științe Politice, Teologie Baptistă și Teologie Romano-Catolică au optat pentru desfășurarea activităților academice în sistem online.

În același timp, facem precizarea că anumite programe, atât de licență, cât și de master, au optat pentru formule specifice, care îmbină tipurile de predare în funcție de nevoile proprii. Informații cu privire la modalitățile de desfășurare a activităților pentru fiecare dintre programele de licență și de master oferite de cele 19 facultăți ale UB pot fi consultate pe site-urile facultăților, precum și în documentul disponibil aici. Lista completă a facultăților UniBuc, precum și datele de contact ale fiecăreia pot fi accesate aici.

În ceea ce privește cazarea în căminele Universității din București, pentru anul universitar 2020-2021 sunt puse la dispoziția studenților un număr de aproximativ 4.000 de locuri de cazare, în condiții de distanțare.

De asemenea, servirea mesei la cantina Universității din București se va realiza în regim de ridicare a produselor gata preparate – „to go”. Accesul la cantină va fi restricționat în conformitate cu legislația în vigoare, realizându-se exclusiv pe baza legitimației de student vizate sau a altor documente similare, vizate la zi (și numai pentru persoanele care au dreptul de a beneficia de acces la serviciul de cantină al UB).

Comunitatea Universității din București numără aproximativ 34.000 de studenți și alte aproximativ 2.000 de cadre didactice universitare în cele 19 facultăți. Membră activă în cadrul mai multor organizații academice internaționale, între care amintim CIVIS – European Civic University, UNICA – Network of Universities from the Capitals of Europe, Black Sea University Association, EUA – European University Association și Silk Road University Network, Universitatea din București oferă anual peste 350 de programe de licență, masterat și doctorat.