Documentary Mondays, la Centrul Ceh din Bucuresti

Documentary Mondays, cel mai vechi şi popular program al Centrului Ceh. Primăvara aceasta începe cu cinci documentare, tot unul şi unul!

Documentary Mondays, cel mai vechi și popular program al Centrului Ceh din capitală. Primăvara aceasta începe cu cinci documentare, tot unul și unul! Prima proiecție va avea loc luni, 8 aprilie 2019, cu documentarul Photon.

Centrul Ceh vă invită la tradiționalul eveniment, Documentary Mondays, cu care v-a obişnuit de peste 10 ani, în fiecare zi de luni, din 8 aprilie până pe 13 mai, de la ora 20:00.

Potrivit unui comunicat oficial, subiectele proiecțiilor vor fi variate, pentru toate gusturile, documentarele abordând teme de gândire actuale ce invită la reflecție, dezbătute frecvent în societatea contemporană. În linii largi, se vor aborda subiecte despre știință, artă, arhitectură sau problemele socio-politice.
Photon (r.Norman Leto, 2017) deschide seria proiecțiilor, fiind cel mai vizitat documentar proiectat în primăvara lui 2018.

Pregătiți-vă, așadar, pentru o supraîncărcare senzorială de proporții epice. Nimic mai puțin decât istoria universului, formarea stelelor și a planetelor, originile materiei și descurajantul viitor post-uman care zace înaintea noastră–toate sunt explorate în această experiență cinematografică năucitoare.

Soviet Hippies (r. Terje Toomistu, 2017), documentarul favorit al publicului din seria de toamnă 2018, merge peurmele mișcării hippie de dincolo de Cortina de Fier. În contextul regimului totalitar din URSS-ul anilor ’70, un grup de nonconformiști își creează propriul sistem al libertății. Mulți ani mai târziu, oamenii încă se adună în Moscova pentru a comemora nefericitul eveniment din 1 iunie 1971, când mii de hipioți au fost arestați de KGB.
Filmul Eisenberger–Art Must Be Beautiful as the Frog Says to the Fly (r. Hercli Bundi, 2018) prezintă viața artistului austriac Christian Eisenberger, a cărui operă este formată din peste 45,000 de lucrări, reprezentate în medii foarte diverse,de la pictură şi sculptură la artă stradală, video şi performance. Într-o lume în care este din ce în ce mai greu să obții râvnita recunoaștere ca artist, semnificația artei este pusă sub semnul întrebării.
Circus Rwanda (r. Michal Varga, 2018) reliefează diferențele socio-culturale dintre europeni și africani prin povestea a două grupuri de circari, din Cehia și Rwanda, cu diferențele și similitudinile care le caracterizează. De asemenea, eliminarea tensiunilor rasiale reprezintă un subiect prezent în documentar, care urmărește relația dintre Eliseé, supraviețuitor al genocidului rwandez și acrobat, și cehul Rosta Novák, ce conduce un grup de circari în Praga. Regizorul filmului, Michal Varga, va fi prezent la proiecție pentru o incitantă sesiune Q&A.
Palace of the People(r. Georgi Bogdanov, Boris Missirkov, 2018) spune povestea celor mai relevante cinci clădiri socialiste aflate în țări ale fostului bloc sovietic:Palatul Național al Culturii din Sofia, Universitatea de Stat din Moscova, Palatul Parlamentului din București, Palatul Serbiei din Belgrad și Palatul Republicii din Berlin. Fiecare dintre ele este cea mai înaltă,cea mai întinsă ca suprafață, are cel mai mare ceas de pe Pământ, sau cea mai avansată tehnologie a timpurilor sale, iar în prezent, foștii sau actualii directori și angajați, alături de arhitecți, intră în culisele poveștilor din spatele acestor clădiri.

Sunteți așteptați, ca de obicei, cu bere din partea casei de la Budweiser Budvar, iar intrarea este liberă.

Centrul Ceh este un institut cultural ale cărui evenimente și programe au ca scop nu doar familiarizarea publicului român cu societatea și cultura cehă, ci, în primul rând, oferirea unui set de proiecte ce reflectă valori educative, artistice și sociale, în București și în restul țării,conectând publicul român la conținut cultural de calitate.