211 tone de deseuri periculoase, indisponibilizate de politisti

Polițiștii de la arme, explozivi şi substanţe periculoase au indisponibilizat peste 211.600 de kilograme de deșeuri periculoase provenite din colectarea de către diferiți agenți economici, de la unitățile sanitare care asigură asistența medicală a pacienților testați pozitiv, în cadrul unei acțiuni ample desfășurate la nivelul statelor membre U.E.

 

În perioada 9 iunie  – 1 iulie a.c., Polițiștii Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, din Inspectoratul General al Poliţiei Române au acționat pentru prevenirea şi sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul aferent al deșeurilor periculoase provenite din activitățile medicale, în mod deosebit ale celor din obiectivele sanitare care gestionează limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

 

În acest context, au fost efectuate 282 de controale și verificări la unitățile sanitare și la agenții economici care efectuează operațiuni în domeniul managementului deșeurilor periculoase infestate cu virusul SARS-CoV-2. În cadrul activităților, polițiștii au indisponibilizat 211.652 de kilograme de deșeuri periculoase provenite din colectarea de către diferiți agenți economici, de la unitățile sanitare care asigură asistența medicală a pacienților testați pozitiv.

 

În urma acțiunilor, deșeurile medicale au fost distruse și eliminate în condiții de siguranță, pentru sănătatea publică, iar ulterior, a fost dispusă sancționarea administrativă a operatorilor economici, precum și închiderea temporară a activității unui incinerator. Astfel, s-a reușit evitarea infestării ulterioare cu virusul SARS-CoV-2 prin nedistrugerea și neeliminarea deșeurilor, cu respectarea procedurilor emise de Institutul Național de Sănătate Publică.

 

Polițiștii au constatat 8 infracțiuni, dintre care 7 la Legea nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor și una la articolul 352 Cod Penal.

 

În cauză, sunt instrumentate 6 dosare penale, în care sunt cercetate 17 persoane, dintre care 3 au fost reținute și ulterior, față de acestea a fost dispusă măsura arestării preventive.

 

Totodată, au fost aplicate 43 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 454.800 de lei și 40 de avertismente, atât la H.G 857/2011 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele din domeniul sănătății publice, cu modificările și completările ulterioare, cât și la legislația de  mediu aferentă.

 

Acțiunea s-a desfășurat în cooperare cu Garda Națională de Mediu și Inspecția Sanitară de Stat.

 

Astfel, la data de 11 iunie a.c, polițiștii Direcției Arme Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și al Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase Ilfov, au efectuat 13 percheziții în județele Ilfov și Dolj și în municipiul București, la domiciliile și sediile mai multor persoane fizice și juridice, bănuite de nerespectarea măsurilor privind eliminarea deșeurilor medicale periculoase.

 

În fapt, la data de 14 mai a.c., polițiștii Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase Ilfov au fost sesizați cu privire la existența unei cantități de deșeuri medicale periculoase, colectate de la  multe unitați spitalicești din București și abandonate pe un câmp din localitatea Dobroiești, județul Ilfov. În urma perchezițiilor, 16 persoane au fost conduse la sediul Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov, pentru cercetări.

 

De asemenea, a fost indisponibilizată o autoutilitară, au fost ridicate  documente care atestă trasabilitatea deșeurilor medicale periculoase și a fost închisă temporar activitatea unei societăți comerciale din județul Dolj, care deține un incinerator de deșeuri periculoase.

 

A fost aplicată o a o sancțiune contravențională cu amendă de 10.000 de lei.