Numiri in functii-cheie la Ministerul Apararii Nationale

Prin ordine emise de ministrul Apărării Naționale, următorii generali au fost numiți în funcții de conducere.

Prin ordine emise de ministrul Apărării Naționale, următorii generali au fost numiți în funcții de conducere. Este vorba de oameni DE FRUNTE AI ARMATEI ROMÂNE, cu vastă experiență, dedicați nobilei profesii alese.
Astfel:
Generalul-maior Daniel Petrescu a fost numit, începând cu data de 13 august 2019, în funcția de locțiitor al șefului Statului Major al Apărării și înaintat, la data de 14 august 2019, prin decret al Președintelui României, la gradul de general-locotenent – cu trei stele.
Generalul-maior Ovidiu Uifăleanu, a fost numit, începând cu data de 13 august 2019, în funcția de consilier coordonator domeniu al ministrului apărării naționale. Atribuțiile de șef al Statului Major al Forțelor Terestre (SMFT) sunt îndeplinite de generalul-maior Dorin Blaiu, comandant al Componentei Operaţionale Terestre şi locţiitor al şefului SMFT.
Generalul-maior Iulian Berdilă a fost numit, începând cu data de 20 august 2019,  în funcția de comandant al Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE).

* * *
Generalul-locotenent Daniel Petrescu a îndeplinit, din august 2017 până la această dată, funcția de comandant al Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE).
De apreciat, experiența sa profesională include funcții deținute la nivel tactic, operativ și strategic în cadrul Forțelor Terestre Române, în comandamente NATO și în teatrele de operații. Este veteran al teatrelor de operații, cu misiuni executate în Angola (1995-1996-misiunea UNAVEM III și 1998-1999- misiunea MONUA), Albania (1997), iar la comanda Batalionului 2 Infanterie „Călugăreni” a executat misiuni în Kosovo (2003), Bosnia-Herțegovina (2004), Irak (2005) și Afganistan (2007).
În perioada iunie 2013 – iulie 2016, a îndeplinit funcția de Reprezentant militar al Şefului Statului Major General la Comandamentul Aliat pentru Transformare, Norfolk, Virginia, SUA.
Este șef de promoție al Institutului Militar de Infanterie „Nicolae Bălcescu” de la Sibiu (promoția 1992), șef de promoție al Universității Naționale de Apărare „Carol I” (promoția 2003), absolvent „cu distincție” al Colegiului Național de Război din cadrul Universității Naționale de Apărare Washington DC, SUA, unde a urmat un master în „Strategie de securitate națională” (2011). Educația sa militară mai include un doctorat în științe militare și informații la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (București, 2010). De asemenea, este absolvent al Colegiului Întrunit de Comandă și Stat Major (JSCSC), Marea Britanie, unde a urmat Cursul avansat de comandă și stat major (2007-2008) și a absolvit masterul în studii de apărare la King’s College din Londra.
* * *
Generalul-maior Ovidiu Uifăleanu a îndeplinit, din august 2017 până în prezent, funcția de şef al SMFT. Experiența anterioară include funcțiile de comandant al Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE) (2015-2017), comandant al Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” (2014-2015), precum și alte funcții de nivel operativ și tactic.
Demn de apreciat, acesta este veteran al teatrelor de operații, cu misiuni executate în Bosnia- Herţegovina (2003) și Afganistan (comandant al Batalionului 812 Manevră „Șoimii Carpaților” – 2007 și locţiitor al şefului operaţiilor în Combined Team Zabul – 2012).
Este absolvent al Școlii Militare de Ofițeri Activi de Tancuri și Auto „Mihai Viteazul”, arma tancuri (1990), al Academiei de Înalte Studii Militare, Facultatea Interarme, specializarea conducere interarme, trupe de uscat (2001) și a absolvit Cursul postuniversitar de perfecţionare în domeniul securităţii naţionale „Securitate şi bună guvernare”, Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” (2015). Printre studiile absolvite în afara țării se numără Colegiul de război – trupe de uscat, Carliste Barracks, Pennsylvania, SUA (2010), Cursul privind legislaţia conflictelor armate, Centrul Pfp de instruire din Ankara, Turcia (2008) și Cursul de politică şi concepte NATO, Şcoala NATO – Oberammergau, Germania (2005).
 
* * *
Generalul-maior Iulian Berdilă a îndeplinit, la rândul său, din septembrie 2017 până în prezent, funcția de șef al Direcţiei Planificare Strategică din Statul Major al Apărării. Printre funcțiile îndeplinite anterior se numără cea de comandant al Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” (2015-2017) și cea de şef de stat major al Diviziei 2 Infanterie „Getica” (2014-2015).
Ca veteran al teatrelor de operații a îndeplinit misiuni în Irak (ofiţer executiv al locţiitorului şefului de stat major pentru operaţii din cadrul Forţei Multinaţionale din Irak, 2006-2007) și Afganistan (comandant al Batalionului 2 Infanterie „Călugăreni” – 2011).
A absolvit Cursul de limbă engleză din Lackland Air Force Base şi Cursul de bază pentru ofiţeri de artilerie terestră din Fort Sill, SUA (1996), Cursul avansat pentru ofiţeri de artilerie la Fort Sill, SUA (2000),  Colegiul de Comandă şi Stat Major al Forţelor Terestre din SUA (2003), studii de masterat în artă şi stiinţă militară (operaţii la nivel de teatru) la Şcoala  Militară de Studii Avansate, Fort Leavenworth, Kansas, SUA (2004) și a obținut al doilea masterat în studii strategice la Colegiul de Război al Forţelor Terestre din SUA (2014). (sursa: armataromaniei.ro )

G-ral Dr Nicolae Ionel Ciucă, până în prezent, șefului Statului Major al Apărării, a declarat: „Am participat astăzi la ceremoniile de schimbare a comenzii la Statul Major al Forțelor Terestre Române și la Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est.
Apreciez în mod deosebit determinarea și profesionalismul generalului-maior Ovidiu Uifăleanu la conducerea Statului Major al Forțelor Terestre, fapt ce a contribuit din plin la eforturile depuse de Armata României pentru a demonstra este un partener credibil în cadrul NATO și UE, că are o armată pregătită, profesionistă, care-și îndeplinește misiunile la cel mai înalt nivel.
Totodată, perseverența și determinarea în exercitarea actului de comandă la Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est (MND-SE) sunt doar o parte din calitățile pentru care generalul-locotenent Daniel Petrescu a fost numit locțiitorul meu.
MND-SE este structura NATO de pe teritoriul țării noastre care are un un rol extrem de important, atât pentru securitatea României, cât și pentru securitatea flancului de Sud-Est al NATO.
Am convingerea că, pe noua funcție, de comandant al Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est, generalul-maior Iulian Berdilă va dovedi calitățile pentru care s-a remarcat de-a lungul carierei.
Le urez succes tuturor și am încredere că își vor folosi toată energia și cunoștințele dobândite pentru ca structurile pe care le conduc să asigure capacitatea necesară Armatei României pentru a promova şi proteja interesele naţionale în faţa riscurilor şi ameninţărilor curente, aflate în dezvoltare şi a celor viitoare, îndeplinirea angajamentelor în planul securităţii şi apărării, asumate de ţara noastră în cadrul NATO şi UE, precum şi faţă de alte organisme internaţionale.
Generalul-maior Ovidiu-Liviu Uifăleanu a predat comanda Statului Major al Forţelor Terestre generalului-maior Dorin Blaiu și generalul-maior Daniel Petrescu a predat comanda Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est generalului-maior Iulian Berdilă”. (facebook.com/IonelNicolaeCiuca/ )

foto: armataromaniei.ro

Prin ordine emise de ministrul Apărării Naționale, următorii generali au fost numiți în funcții de conducere.