„Institutiile muzeale au rol foarte important ca să ne revenim la o viata normala”. Conferinta de presa la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”

Fără cultură… am fi mai altfel și… mai săraci!

Astăzi, vorbim despre nevoia de a reveni, în mod responsabil, la normalitate. Tot astăzi îmi doresc să apreciem importanța libertății de a alege aceste instituții ale istoriei, dar și ale educației, pentru că muzeele reprezintă adevărați protectori ai trecutului, dar și ai perspectivelor pentru viitor, adevărate remedii împotriva uitării. Cultura, în toate formele ei, este şi terapie pentru suflet, mai ales în aceste momente pline de încercări. Astfel, închei prin a vă invita să veniţi înspre muzee, dar să ţineţi cont de regulile de siguranţă şi sănătate publică, pentru că reprezintă cea mai bună dovadă de respect reciproc”, a declarat joi, 14 mai, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, în finalul conferinței de presă organizată de Muzeul Național al Satului cu prilejul Zilelor Muzeului Satului și anunțării măsurilor care trebuie luate de muzee după ridicarea stării de urgență.
„Instituţiile muzeale au rol foarte important ca să ne revenim la o viaţă normală. Nu putem fi noi, oamenii, învinşi aşa uşor, chiar aşa uşor, chiar dacă inamicul este unul nevăzut şi unul care poate să creeze probleme foarte mari. Ne vom lua, evident, toate măsurile de prudenţă la deschiderea acestui muzeu, aşa cum ne vom lua măsuri de prudenţă şi în viaţa noastră personală”, a
explicat, la rândul său, conf. univ. dr. Paula Popoiu, managerul Muzeului Satului, care a anunțat și măsurile luate pentru institutia pe care o conduce și faptul ca acum, la 84 de ani de la înființare, muzeul a primit Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române.
„Noi, în această săptămână, vă obişnuisem la Muzeul Satului să fim foarte activi, cu multă lume, cu mulţi copii. Din păcate, anul acesta trebuie să facem un alt fel de aniversare. Am mutat în spaţiul online toate activităţile cu publicul pe care am fi dorit să le facem aici, la Muzeul Satului sau aproape toate, doar cele care se pretează acestui spaţiu”, a mai preciza managerul muzeului.
La eveniment au mai fost prezenți: domnul Sergiu Nistor, consilier prezidențial și doamna Irina Cajal subsecretar de stat în Ministerul Culturii.


Iata c
âteva dintre instantaneele surprinse astăzi la conferință, de Bogdan Goean.