CE ZI, CE EVENIMENT EPOCAL: La 8 iulie 1869, s-a inaugurat prima linie de tramvai tras de cai din Timișoara. Astfel, „Perla Banatului” devenea al treilea oraș din lume, după New York și Paris cu „tramcar”. Primul circuit a unit Cetatea, de la Piața Sf. Gheorghe, până în cartierul Fabric* (la doi pași de celebrul cartier în care avea să vadă lumina zilei TARZAN- Johnny Weissmüller).
La 30 aprilie 1869, s-au achiziţionat, de la Fabrica de Vagoane din Viena, primele cinci vagoane de persoane, pentru transportul cu cai.

Din documentele vremii reiese că fiecare vagon a costat 1755 florini.
Memoria vremii reține că tramvaiele cu cai au funcţionat până la 26 iulie 1899, când s-au introdus tramvaiele cu tracțiune electrică.
Potrivit presei locale, la sfârşitul anului 1869, Societatea de Tramvaie cu Cai din Timișoara avea un parc de 24 de vagoane: vagoane persoane – 21 VR cu cai, vagoane serviciu – 2 VR cu cai, transport materiale, 1 VR truc).
Program de circulaţie al tramvaielor era între orele 6 – 22, la un interval de 10-12 minute.

NU MERITĂ UITAT!!!

 Cert e că, până azi, tramvaiele fac, cumva parte din povestea, din farmecul Timișoarei, unul dintre cele mai frumoase orașe din Europa.

sursa foto: Banatulazi.ro