A fost descoperita EXPOPLANETA „PI”

Universul nu stă-n loc și iată… ne dezvăluie noi și noi taine…

O exoplanetă nou descoperită, care are dimensiunile apropiate de cele ale Pământului, a fost botezată „planeta Pi” pentru că încheie o orbită completă în jurul stelei sale la fiecare 3,14 zile – aproximarea celebrului număr iraţional „pi”, care defineşte raportul dintre circumferinţa şi diametrul unui cerc. Știrea a fost transmisă marţi de Space.com.

Exoplaneta, care a primit numele de catalog K2-315b, gravitează pe orbita unei stele pitice aflate la 186 de ani lumină distanţă de Soare, conform studiului apărut luni în ultimul număr al publicaţiei The Astronomical Journal. K2-315b a fost identificată în datele obţinute în 2017 în cadrul misiunii K2 extinse a Telescopului Spaţial Kepler, aparţinând NASA.

exoplanetă (sau planetă extrasolară) este o Planetă care ori își are orbita în jurul unei alte stele decât Soarele, aparținând deci unui alt sistem planetar decât Sistemul nostru Solar, ori se mișcă liber prin galaxie.

Potrivit specialiștilor, în galaxia noastră există miliarde de stele și s-a apreciat inițial că peste 15 % din ele dispun de planete care le înconjoară. Pe baza unor estimări mai recente, aproape fiecare stea din Calea Lactee ar fi orbitată de cel puțin o planetă. Există, de asemenea, și planete care orbitează în jurul stelelor pitice cenușii sau planete care se mișcă liber prin galaxie (de ordinul milioanelor sau mai mult).

Descoperirea exoplanetelor este dificilă deoarece ele se află la distanțe imense și nu dispun de lumină proprie.

foto: Facebook