A FOST ZIUA ATENEULUI ROMAN. SI?!?

O zi pe care… am uitat-o?!? 14 februarie1888, 14/26: La data menționată(ora 20:30) se inaugura, printr-un amplu ciclu de conferinţe, una dintre clădirile emblematice destinate promovării culturii naționale: Ateneul Român.

O zi pe care… am uitat-o?!? 14 februarie1888, 14/26: La data menționată(ora 20:30) se inaugura, printr-un amplu ciclu de conferinţe, una dintre clădirile emblematice destinate promovării culturii naționale: Ateneul Român (prima conferinţă a fost ţinută de scriitorul Alexandru Odobescu), cel ce avea să devină un reper al CULTURII ROMÂNE.

Demn de știut, clădirea, o operp de artă în sine, a fost construită între anii 1886 şi 1888, prin stăruinţa lui Constantin Esarcu, după planurile arhitectului francez Albert Galleron, pe bază de subscripţie publică, desfăşurată sub sloganul „Daţi un leu pentru Ateneu”.

Ateneul Român este, în fapt, o minunată sală de concerte din Bucureşti, clădire situată pe Calea Victoriei în Piaţa George Enescu (partea nordică a Pieţei Palatului). Tot aici se află sediul Filarmonicii „George Enescu”. Demn de reținut, locul unde s-a ridicat Ateneul Român aparţinea familiei Văcăreştilor.

În 1886 a început construcţia actualului edificiu; o parte din fonduri au fost adunate prin subscripţie publică, la îndemnul Daţi un leu pentru Ateneu. La recomandarea lui Charles Garnier, autorul Operei din Paris, planurile clădirii au fost concepute de arhitectul francez Albert Galleron, astfel încât să poată folosi fundaţia deja turnată a manejului început de „Societatea Equestra Română”. Clădirea a fost inaugurată la 14 februarie 1888.

Faţada este un peristil cu lăţimea de 48 m. Cele 6 coloane ale peristilului au 12 metri înălţime, fiind identice în dimensiuni cu cele ale… Erechteionului din Atena. Sub peristil se află cinci medalioane în mozaic care îi reprezintă pe cinci mari domnitori ai ţării: Neagoe Basarab, Alexandru cel Bun, regele Carol I al României, Vasile Lupu şi Matei Basarab. Potrivit documentelor, înălţimea totală a clădirii până în vârful cupolei este de 41 m.În interior, sala de concerte, cu un diametru de 28,50 m, şi o înălţime de 16 m, are 600 de locuri la partere şi 52 de loji (în total aproximativ 794 de locuri). Deasupra lojilor, de jur-împrejurul tamburului cupolei, cu excepţia locului unde se află scena, se desfăşoară o frescă lată de 3 metri şi lungă de 70 de metri, operă a pictorului Costin Petrescu (1872-1954) din Piteşti. Fresca, începută în 1933 şi inaugurată în seara zilei de 26 mai 1939, este alcătuită din 25 de scene reprezentative din istoria României:
Împăratul Traian intră în Dacia
Legionarii romani colonizează Dacia
Formarea poporului daco-roman
Straja romană
Invazia barbarilor
Începuturile poporului român
Statornicirea
Descălecarea
Statul militar
Statul administrativ — împărţirea dregătoriilor
Cruciada romînească
Ştefan cel Mare
Epoca de pace şi credinţă
Mihai Viteazul
Începuturile culturii româneşti
Horia, Cloşca şi Crişan
1821 — Revolta lui Tudor Vladimirescu
Anul 1848 în Transilvania
Anul 1848 în Principate
Al.I. Cuza
Anul 1859 — Unirea Principatelor
Carol I — Războiul de Independenţă
Războiul întregirii naţionale 1916-1918
Ferdinand I Întregitorul
Epoca de consolidare
În 1935, la initiaţiva lui George Enescu, au fost strânse fonduri pentru construcţia orgii de concert, amplasată în fundalul scenei.

Ateneul a fost consolidat şi restaurat în perioada 2000-2004, de arh. Raluca Nicoara & al. şi ing. Dragoş Badea, şi a fost redeschis în 2005, cu ocazia ediţiei a XVII-a a Festivalului Internaţional George Enescu.

Un fapt remarcabil este acel că în anul 2011, Ateneul Român a fost înscris pe lista Locurilor din Patrimoniul Mondial UNESCO.

A FOST ZIUA LUI, A ATENEULUI ROMÂN. ȘI?!?

foto: ziare.com, RFI Romania

O zi pe care… am uitat-o?!? 14 februarie1888, 14/26: La data menționată(ora 20:30) se inaugura, printr-un amplu ciclu de conferinţe, una dintre clădirile emblematice destinate promovării culturii naționale: Ateneul Român.