ALERTA: 4 romani mor in fiecare ora din cauza AVC

Potrivit statisticilor, 4 români mor în fiecare oră din cauza unui accident vascular cerebral.

SITUAȚIE DRAMATICĂ: România are cea mai mare mortalitate prin AVC din Europa.
Potrivit statisticilor, 4 români mor în fiecare oră din cauza unui accident vascular cerebral.
61.500 de accidente vasculare cerebrale se înregistrează anual în România, cele mai multe dintre ele – 55.000 – fiind accidente ischemice.
Așa după cum au constatat medicii, unul din 5 români care suferă un AVC moare în primele 30 de zile, iar unul din 3 rămâne… imobilizat la pat.
De altfel, însuși ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a recunoscut că noi nu avem centre de recuperare a pacienților cu AVC, dar se dorește, în viitorul apropiat, organizarea a cel puțin 4.
 Societatea de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională propune, la rândul său, ca în București să se creeze 5 centre care să asigure prin rotație garda permanentă pentru acoperirea urgențelor, iar centrele de la Târgu Mureș, Suceava și Timișoara să acopere momentan restul țării.
În România, accidentul vascular cerebral reprezintă a doua cauză de mortalitate – 21,64% și dizabilitate – 11,34%.
În Romania, accidentul vascular cerebral reprezintă a doua cauză de mortalitate – 21,64% și dizabilitate – 11,34%, cu un cost anual pentru statul roman de aproximativ 657 milioane euro, dintre care 89% sunt costuri indirecte generate de susținerea pacienților care rămân cu sechele grave după un AVC. Costul pentru tratarea unui pacient sunt între 5.000 si 10.000 de euro, iar costurile pentru sustinerea ulterioară a pacienților care rămân cu sechele sunt imense, spun specialiștii citați de Hotnews.ro.

Reprezentanții Societății de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională din România au anunțat, marți, că este posibilă o reducere cu 10% a numărului de decese, în următorul an și jumătate. În cadrul unei conferințe pe tema managementului multidisciplinar al infarctului cerebral, ce a avut loc marți la Palatul Parlamentului, reprezentanții Societății de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională au vorbit despre impactul economic și social al certificării medicilor de radiologie intervențională, care ar putea duce la scăderea cu 10% a deceselor cauzate de AVC în următoarele 18 luni și un impact negativ în costurile sociale în următorii 3 ani, în condițiile în care finanțarea pentru AVC va fi în conformitate cu numărul pacienților.

foto: Bendo.ro

Potrivit statisticilor, 4 români mor în fiecare oră din cauza unui accident vascular cerebral.