Alerta: Institutul Marius Nasta nu mai are locuri pentru pacientii cu Covid-19!

Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta nu mai are locuri libere pentru pacienții COVID pozitivi, a anunțat in aceasta dimineață managerul spitalului, medicul Beatrice Mahler. Aici sunt internați 50 de pacienți confirmați cu coronavirus și 3 suspecți.

„În schema Institutului Marius Nasta sunt avizate pentru funcționarea provizorie pentru pacienții COVID 72 de paturi, din care 10 paturi pentru pacienții suspecți, 13 pentru coinfectie COVID -TB și 49 pentru pacienții COVID pozitivi”, a precizat managerul Beatrice Mahler.

Din aprilie pana la data de astazi in cadrul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta au fost internati un numar total de 1.218 pacienti, reprezentand 51,87% din pacientii internati in aceasi perioada a anului 2019, cand au beneficiat de servicii medicale un numar de 2.348 pacienti.

„In Pavilionul COVID-19 au fost internati in ultimele doua luni si jumatate aproximativ 600 de pacienti suspecti, dintre care au fost confirmati pana astazi 193 pacienti, iar dintre acestia 5 pacienti au avut coinfectie TB-COVID-19. In aceeasi perioada Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta a dat in folosinta dupa autorizatia de functionare provizorie si sectia de ATI COVID-19 unde au fost ingrijiti pana in prezent un numar de 14 pacienti. De asemenea, ca o masura de siguranta, personalul medical implicat in ingrijirea pacienților cu COVID-19 din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta este testat periodic in baza unui algoritm stabilit la nivelul unitatii”, a declarat asist. univ. dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta.
In laboratorul COVID-19 nou-infiintat au fost efectuate 2.913 teste (testele au fost efectuate pentru pacientii suspecti, confirmati si au fost efectuate controale in vederea in vederea externarii, conform procedurii interne).

In sectia de pneumologie au fost internati 801 pacienti, o activitate care reprezinta 58,68% din activitatea anului 2019, cand au fost internati 1.365 de pacienti.

In sectia de chirurgie toracica au fost realizate 189 de interventii chirurgicale.

In sectiile de TB din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta au beneficiat de tratament spitalizat 228 de pacienti, iar in dispensarele TB din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta au beneficiat de consultatii 2.860 pacienti, reprezentand 42,33% fata de aceeasi perioada a anului trecut cand au fost evaluati 6.756 pacienti.

De asemenea, pacientii cu simptomatologie sugestiva pentru infectia cu SARS-CoV-2 au fost evaluati atat in structura Compartiment Primiri Urgente (CPU), cat si in zona de primire a pavilionului COVID-19 fiind consultati un numar de 1.465 de pacienti in anul 2020, cu mult peste aceeasi perioada a anului 2019 cand au fost evaluati 886 de pacienti.

Au fost achizitionati din venituri proprii – CASMB – echipamente medicale, medicamente, dezinfectanti, materiale sanitare, materiale de laborator si echipamente de protectie in valoare de 668.831.92 lei.

Precizare

Ca urmare a informatiilor aparute in mass-media in legatura cu declaratiile unor colegi din cadrul Institutului cu privire la aspecte medicale ce tin de pandemia de COVID-19, conducerea Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta in corelatie directa cu informatiile si declaratiile provenite de la organismele internationale si nationale din domeniul sanatatii, aduce urmatoarele precizari:

Infectia SARS-CoV-2 este o afectiune de sine statatoare care are un grad mare de contagiune si creaza riscul de evolutie spre forme severe de boala, care necesita asistenta in sectiile de terapie intensiva.

Consideram ca aceasta infectie trebuie tratata din punct de vedere medical – atat ca mesaje publice, cat si ca abordare terapeutica – cu multa seriozitate si responsabilitate, avand in vedere specificul bolii prezentat la nivel international de forurile relevante in domeniu.

 

În București, pacienții infectați cu coronavirus sunt tratați la Institutul Matei Balș și la Spitalul Victor Babeș – ambele de boli infecțioase, la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta și la Spitalul Colentina, care este spital de suport.