Alzheimer pe intelesul tuturor, cu prof. Alexandru Vlad Ciurea

Duminică, 10 martie 2019, de la ora 11.00, la Sala Mică a TNB, Prof. Alexandru Vlad Ciurea MD., PhD., MSc., Dr. h.c. Mult. va susţine conferinţa cu tema Alzheimer pe înțelesul tuturor.

Despre conferinţă

Boala Alzheimer a fost descrisă de către psihiatrul german Alois Alzheimer în 1906, după urmărirea neurologică a pacientei Auguste Deter, boala fiind caracterizată de la început drept boala uitării. Autopsia pacientei a relevat cerebral o atrofiere majoră a cortexului și depozite de amiloid la nivelul neuronilor, precum și modificări neurofibrilare. Pe parcurs, boala a fost definită ca o afecțiune din grupa demențelor cu modificarea proceselor mentale și afectarea în principal a activității cognitive, tulburări de memorie și modificarea comportamentului pacientului.

Alzheimerul constituie actualmente o important formă de demență cu o incidență majoră (peste 6 milioane de cetățeni americani au fost diagnosticați în 2018). Numărul de cazuri diagnosticate cu Alzheimer atât în SUA cât și în Europa este în continuă creștere din cauza suprasolicitării sistemului nervos, deprivării de somn și regimului dezordonat de viață, stării de stress și patologiei asociate.

Alzheimerul este considerat incurabil, cu o perioadă pre-clinică lungă și cu un curs progresiv al afecțiunii de la forme minore până la forme severe. Multiple personalități politice, artistice, sportive au decedat în urma acestei afecțiuni, iar metoda esențială terapeutică o reprezintă prevenția (alimentația, regimul de viață, conexiunile, socializarea, muzica, turismul și gândirea pozitivă, etc.). Alexandru Vlad Ciurea

Despre Alexandru Vlad Ciurea (sursa foto: mikala.ro)

1974: Doctor în Științe Medicale; 1979 – prezent: Medic Primar Neurochirurg Gradul III; 2007: Master în Managementul Sistemului de Sănătate.

Experiență profesională:

1997 – prezent: Profesor de Neurochirurgie, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București; Coordonator doctorate; 2004 – 2008: Prodecan Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București; 2009 – prezent: Cercetător științific gradul I; 1999-2011; 2014 – prezent: Președintele Comitetului Național de Neurochirurgie al Ministerului Sănătății.

Publicații:

Tratat de neurochirurgie, Ciurea AV, Editura Academiei Române, 2007; Tratat de neurochirurgie, Vol. I si Vol. II, Ciurea AV (coordonator), Ed Med, Buc, 2010/ 2011; Intracranial Hypertension, M. St. Iencean, Ciurea AV, Nova Biomedical, New York, 2009; Autor principal în 35 de tratate și monografii publicate în România şi străinătate.

Premii importante:

Ordinul național „Serviciul Credincios” în grad de Comandor, acordat de Preşedintele României, Emil Constantinescu „Pentru Apărarea Sănătății Publice”, 2000; Dr. Honoris Causa acordat de șase universități: Galați, Oradea, Chișinău, Iași, Pitești, Constanța; Visiting Professor la 11 universități (ex: Harvard University – Boston; INI – Hannover; Mercer University – Atlanta).

Contribuții știintifice deosebite:
Construcția primei bănci de țesuturi tumorale în Europa de Est (2003); Drena unitub (2005); Coordonarea contrucției Centrului Național de Excelență în Neurochirurgie sub egida Ministerului Sănătății, 2005; Anatomia ascunsă din opera lui Michelangelo, Certificat de inovație înregistrat la OSIM în 2011.
Sursa: tnb.ro