La data 9 decembrie 2019, Ambasadorul Jiang Yu s-a întâlnit cu Virgil Popescu, Ministru al Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri al Guvernului României, fuzionat și format recent. La intalnirea a participat si Consilierul Economic și Comercial al Amabasadei.

Ambasadorul Jiang a spus că, în ultimii 40 de ani, economia Chinei a crescut cu o rată medie anuală de 9,5%, ocupând primul loc în lume. China a contribuit cu peste 30% la creșterea economică a lumii de mai mulți ani, devenid o ancoră pentru creșterea economică globală. China a fost întotdeauna un important promotor al deschiderii globale și o piață dinamică unde țările își pot extinde oportunitățile de afaceri. Dezvoltarea Chinei va aduce mai multe oportunități de creștere, de investiții și de piață, atât pentru România cât și pentru alte țări. România este binevenită să urce în ”trenul expres” al Chinei, să împartă ”dividendele” dezvoltării Chinei și să realizeze saltul propriei dezvoltări.

În ceea ce privește cooperarea economică și comercială, ambasadorul Jiang a declarat că, în ultimii ani, cooperarea bilaterală dintre China și România în acest sens a menținut o tendință generală de dezvoltare stabilă și progresivă, mecanismul și potențialul au fost îmbunătățite continuu. Cele două părți ar trebui să utilizeze pe deplin platformele „Belt and Road”, relațiile China-UE și cea de 17 + 1 și să utilizeze mai bine mecanismele Comisiei Mixtă de cooperare economică și Reuniunea Ministerială 17 + 1 pentru Promovarea Economică și Comercială, să consolideze comunicarea politică și schimbul de experiență, să atingă potențialul de creștere și realizare a unei dezvoltări de calitate superioară. Partea chineză speră ca partea română, prin participarea la activități conexe economice și comerciale de anul viitor, organizate cu ocazia Summitului de Lideri 17 + 1, Târgul Național 17 + 1 de la Ningbo, precum și Târgul Internațional de Import din Shanghai, să poată găsi oportunitățile de export către China. Ambasadorul Jiang a mai subliniat că speră ca România să creeze un mediu de afaceri și de investiții echitabil, transparent, stabil și previzibil, astfel încât să atragă mai multe întreprinderi chineze să participe la construcția economică și socială a României.

În ceea ce privește cooperarea energetică, ambasadorul Jiang a spus că partea chineză respectă Strategia de Dezvoltare a Energiei din România, bazată pe condițiile sale naționale și interesele de dezvoltare. Guvernul chinez își sprijină întreprinderile la construcția de proiecte energetice românești sub principiul beneficiului reciproc și al rezultatelor de tip câștig-câștig, ajutând România să îmbunătățească eficiența și structura energetică și să reducă consumul de energie.

În ceea ce privește cooperarea turistică, ambasadorul Jiang a spus că turismul este un domeniu cheie pentru cooperarea pragmatică bilaterală. Cele două părți ar trebui să țină pasul cu timpul, să își schimbe gândirea, să crească aportul și să lucreze împreună pentru a impulsiona facilitarea acordării vizelor, îmbunătăți infrastructura în domeniu și serviciile conexe. Cele două părți ar trebui să semneze un acord de cooperare turistică cât mai curând, pentru a extinde scala turismului în ambele sensuri și a promova dezvoltarea lină a schimburilor de personal și cooperarea pragmatică în diverse domenii.

Ministrul POpescu a evaluat pozitiv cooperarea economică și comercială bilaterală și a spus că China este un vechi prieten și un important partener economic și comercial al României. Guvernul român consideră China drept o oportunitate importantă de dezvoltare și este dispus să mențină și să extindă continuu relații bune de cooperare cu China. Guvernul României se angajează să optimizeze mediul de afaceri și se va asigura că toate întreprinderile din România beneficiază de un tratament corect și nediscriminatoriu. România este dispusă să aprofundeze cooperarea economică și comercială bilaterală dintre China și România și să facă progrese mai mari în promovarea exporturilor românești în China și atragerea investițiilor și a turiștilor chinezi în România.
Sursa: Ambasada Chinei in Romania