ANIVERSARE: 4 AUGUST 1693 – 324 DE ANI DE LA INVENTAREA… SAMPANIEI

Inventarea procedeului de fabricare a şampaniei este atribuit, aşadar, unui călugăr pe nume Dom Pierre Perignon de la o abaţie benedictină din regiunea Champagne.

La 4 august 1693, s-a declarat oficial că francezul Dom Perignon a inventat ȘAMPANIA

Inventarea procedeului de fabricare a şampaniei este atribuit, aşadar, unui călugăr pe nume Dom Pierre Perignon de la o abaţie benedictină din regiunea Champagne.
. Dom Perignon este astăzi o marcă de lux a renumitului producător de şampanie Moët et Chandon.
Se spune că… în Evul Mediu, vinul era considerat o băutură binecuvântată, iar cei care se ocupau de podgorii erau… călugării.
Inventarea procedeului de fabricare a şampaniei este atribuit, aşadar, unui călugăr pe nume Dom Pierre Perignon de la o abaţie benedictină din regiunea Champagne.
Pierre Perignon s-a născut în 1638 (a murit în 1715), fiind fiul unui mic funcţionar din orăşelul Saint-Menehould. În perioada adolescenţei a intrat în ordinul benedictin la Abaţia Saint-Vannes din Verdun. La 28 de ani a fost numit pivnicer la Abaţia din Hautvillers.
După mai multe experimente, Dom Perignon a folosit struguri din soiul Pinot Noir, pe care i-a supus unei metode de vinificare aparte. A făcut vinul să refermenteze, pentru a doua oară, a adăugat zahăr şi fermenţi în sticle ermetic închise şi rezistente la presiune, lăsând un gol de aer suficient pentru ca procesele chimice să acţioneze la interior.
De atunci pe tot mapamondul, marile ceremonii, nunțile, botezurile, inaugurările de hotele sau clădiri publice, evenimente de tot soiul sunt… „botezate” cu nobila șampanie!

CURIOZITĂȚI
Șampania are de cel puțin trei ori mai multe bule decât berea. De fapt, fiecare sticlă normală de șampanie conține aproximativ 49 de milioane de bule.
1. În fiecare secundă șampania are 30 de bule care se sparg.
2. Cea mai mare sticlă de șampanie din lume poartă numele de Melchizedek , aceasta fiind echivalentul a 40 de sticle normale de șampanie sau a treizeci de litri.
3. Dopul de șampanie care deține recordul pentru cea mai mare distanță parcursă, a sărit aproximativ 54 de metri.
4. Șampania propriu-zisă este produsă numai în regiunea Champagne din Franța. Se presupune că aceasta a fost inventată din greșeală de către călugărul Dom Perignon. Datorită legii dreptului de autor, ceilalți producători de vin spumant din alte zone nu pot utiliza numele de șampanie chiar dacă produsele lor sunt cel puțin egale din punct de vedere calitativ cu cele produse în regiunea numită mai sus.
5. Soiurile de struguri din care se face șampania sunt în număr de trei: Chardonnay, Pinot Noir și Pinot Meunier.
6. Primele sticle de șampanie erau cu adevărat letale, de aceea mai purtau și numele de „vinul diavolului”. Presiunea din sticle este enormă și metodele de a produce sticle care să găzduiască această băutură nu erau prea evoluate astfel că explodau atunci când erau desfăcute.
7. Guvernul francez crede că regiunea Champagne ar trebui inclusă în patrimoniul UNESCO, iar o decizie în acest sens va fi luată de această organizație în anul 2015.
8. Cu cât bulele sunt mai mici, cu atât șampania este de o calitate mai ridicată.
9. Cea mai scumpă șampanie din lume costă 35.000$, are o vechime de peste 100 de ani, poartă numele de Heidsieck Monopole Champagne 1907, și poate fi cumpărată de la hotelul Ritz-Carlton din Moscova. Există numai 168 astfel de produse în lume.
10. Șampania nu devine mai bună o dată cu trecerea timpului.
11. Volumul de dioxid de carbon este de 6 ori mai mare decât volumul de lichid dintr-o sticlă de șampanie.
12. Șampania fermentează de două ori, o dată în butoi și o dată în sticle.
13. Se spune că Marilyn Monroe a utilizat 350 de sticle de șampanie pentru a face putea face baie în această băutură.
14. Din câte se pare există în lume îndeajuns de multe sticle încât fiecare om de pe planetă să poată bea un pahar de șampanie. (sursa: bunadimineata.ro)

foto: Facebook, Pixabay, ziare.com