ASA CEVA!…Cu alcoolemie de 5,79, cu dreptul de a conduce anulat, la volanul unei masini radiate…

Soferul a stabilit un record- anume 5,79 mg/l alcool pur in aerul expirat.

INCREDIBIL DAR ADEVARAT! S-a intamplat recent in localitatea caraseana Gradinari. Politistii au facut semn sa traga pe dreapta unui sofer care circula „pe 7 carari”, grabindu-se spre Oravita.

Cand i-au cerut sa prezinte documentele, oamenii legii si-au dat seama ca omul emana halena etanolica, mirosul puternic de alcool simtindu-se de la distanta. Fireste, l-au testat cu aparatul etilotest.

Potrivit presei locale, barbatul, in varsta de 61 de ani, a reusit cu greu sa urmeze indemnul agentilor. Rezultatul i-a uluit chiar si pe politisti cu asa cifra UNICAT! Soferul a stabilit un record- anume 5,79 mg/l alcool pur in aerul expirat.

Soferul a fost dus imediat la spital pentru recoltarea probelor de sange.

Aparatul etilotest era calibrat si verificat metrologi, au precizat reprezentantii Politiei Caras-Severin, potrivit opiniatimisoarei.ro. O explicatie a alcoolemiei uriase ar putea fi aceea ca soferul a baut chiar cu cateva minute inainte de testare. Mai mult, a fost gasita o sticla aproape golita de bautura in masina, langa sofer.

Potrivit investigatiilor in acest caz, s-a descoperit si ca barbatul, care avea anulat dreptul de a conduce, se afla la volanul unei masini radiate din circulatie.

Soferul a stabilit un record- anume 5,79 mg/l alcool pur in aerul expirat.

***   Exista doua situatii in care se poate incadra un conducător auto care a consumat bauturi alcoolice:

                        1. Imbibatia alcoolica este sub 0.80g/l alcool pur in sange;

       In acesta situatie fapta este o contraventie si se sancționeaza cu amenda (de la 9 la 20 puncte-amenda) si suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 zile.

       Cu alte cuvinte, daca aparatul etilotest indica o concentratie  sub 0,4 mg alcool pur in aerul expirat sau imbibatia alcoolica din sange este sub 0.80g/l fapta nu constituie o infractiune.

                        2. Imbibatia alcoolica depaseste 0.80 g/l alcool pur in sange .

            In masura in care  aparatul etilotest indica o valoare de peste 0,4 mg alcool pur in aerul expirat,  recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei este obligatorie, iar conducatorul auto va fi condus la o unitate sanitara in vederea prelevarii mostrelor  biologice. Dupa prelevare, probele de sange se transmit serviciului de medicina legala pentru stabilirea concentratiei de alcool.

            Daca  imbibatia alcoolica depășește valoarea de 0.80 g/l alcool pur in sange fapta este infractiune si se pedepseste cu inchisoare sau amenda penala.

            In ce priveste permisul de conducere, acesta  va fi retinut pe toata durata cercetarilor pana la pronuntarea unei solutii.

            In funcție de soluția pronunțata de instanța de judecata, permisul de conducere va fi anulat sau nu.

            Trebuie precizat ca refuzul de a se supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat nu este o soluție, întrucât fapta constituie infracțiune si se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau amenda.

foto: ziare.com