Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie Filantropia, administrat de Primăria Municipiului Bucureşti prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, a organizat recent seminarul cu titlul: ”Evoluția sistemului de sănătate din România în ultimii 30 de ani – lecții de învățat, noi direcții de acțiune”. 
La sesiunea moderată de Prof. Dr. Gheorghe Peltecu, șef secție Ginecologie la Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Filantropia Bucuresti, au participat cursanți la Executive MBA al Universității Case Western Reserve – Weatherhead School of Management din SUA.
Demn de știut, cursanții EMBA sunt manageri, directori medicali, profesori, șefi de clinică la diverse spitale și centre medicale din SUA, cu o bogată experiență în managementul serviciilor de sănătate.
Participanții au analizat principalele schimbări organizatorice și financiare din sistemul de sănătate românesc și impactul acestor reforme asupra stării de sănătate a populației. Concluzia? În comparație cu celelalte țări europene, sistemul de sănătate din România are nevoie de creșterea fondurilor alocate serviciilor ambulatorii și de dezvoltarea serviciilor de medicină preventivă de tip screening. Nu în ultimul rând, potrivit specialiștilor, e nevoie de reducerea internărilor în sistem continuu și creșterea fondurilor pentru sănătate la nivel național.
Schimbul de experiență a fost apreciat de cursanții americani drept unul extrem de interesant și util, având în vedere diferențele majore între cele două sisteme de sănătate, dar și reformele care au loc atât în România, cât și în SUA, cu scopul creșterii calității serviciilor medicale și îmbunătățirii stării de sănătate a populației. 

Sistemul de sănătate din România are nevoie de creșterea fondurilor alocate serviciilor ambulatorii.