Bugetul Primariei Bucuresti pentru 2020 – proiecte prioritare

Cea mai mare sumă - aproximativ 518 milioane euro - este alocată pentru proiectele de infrastructură menite să fluidizeze traficul, pentru continuarea programului de înnoire a parcului auto al STB cu mijloace de transport nepoluante, subvenția pentru transportul public, dar și pentru proiecte care vizează combaterea poluării din capitală!

În cadrul unei conferințe care a avut loc marți, 28 ianuarie, la sediul Primăriei Municipiului București, Primarul General, Gabriela Firea, a prezentat proiectele prioritare cuprinse în Bugetul Primăriei pentru anul 2020.

Cea mai mare sumă – aproximativ 518 milioane euro – este alocată pentru proiectele de infrastructură menite să fluidizeze traficul, pentru continuarea programului de înnoire a parcului auto al STB cu mijloace de transport nepoluante, subvenția pentru transportul public, dar și pentru proiecte care vizează combaterea poluării din capitală!

Primarul General, Gabriela Firea a declarat: „Prioritățile Primăriei Capitalei pentru anul 2020 se reflectă clar în proiectul de buget care, ATENȚIE, se află în dezbatere publică pe site-ul Primăriei Capitalei, timp de 15 zile, începând de vineri, 23 ianuarie.

Astfel, cea mai mare sumă – aproximativ 518 milioane euro – este alocată pentru proiectele de infrastructură menite să fluidizeze traficul, pentru continuarea programului de înnoire a parcului auto al STB cu mijloace de transport nepoluante, subvenția pentru transportul public, dar și pentru proiecte care vizează combaterea poluării din capitală!

De asemenea, aprox. 100 de milioane de euro se alocă anul acesta domeniului sănătății, prioritare fiind construcția Spitalului Metropolitan, continuarea investițiilor, modernizarea și dotarea, atât a celor 19 spitale aflate în administrarea Primăriei Capitalei, cât și a celor peste 600 de cabinete școlare, pentru achiziția de apartamente destinate personalului medical, dar și pentru proiectele derulate de ASSMB.

Alte 45 de milioane de euro sunt destinate domeniului consolidărilor, 115 milioane de euro pentru proiectele din domeniul asistenței sociale, iar pentru serviciile publice precum termoficare, iluminat public, apă și canalizare, alocăm 223 milioane euro„.

Astfel, se alocă pentru:

1. Fluidizarea traficului și combaterea poluării

Modernizarea infrastructurii rutiere (poduri, pasaje, supralărgiri, reabilitare sistem rutier, semaforizare – 119,3 mil euro)

· Splaiul Independenței – Ciurel – Autostrada București – Pitești. Tronsonul 1A – Nodul rutier Virtuții va fi finalizat în primăvara acestui an. Buget estimativ alocat – aprox. 34 mil euro (inclusiv valoarea exproprierilor pentru tronsonul 1B Virtuții – Uverturii).

·Supralărgire Fabrica de Glucoză: La finele lunii decembrie 2019 a fost redat circulației traficul rutier și pietonal pe o bandă rutieră nouă, în vederea descongestionării traficului din zonă si limitării disconfortului creat. Termenul de finalizare este în primăvara acestui an. Buget alocat aprox. 8,5 mil euro.

·Pasaj Dna Ghica: În primăvara anului 2019 s-a semnat contractul pentru proiectare și execuție. În prezent se execută lucrări de relocare/protejare rețele edilitare. Buget alocat – aprox. 15,8 mil euro

·Prelungirea Ghencea Domnești și Supralărgire Bd Ghencea și Str. Brașov și Terminal tramvai 41: s-au finalizat lucrările de demolare pe tronsonul str. Brașov – Râul Doamnei. Au început deja lucrările de execuție a infrastructurii rutiere și, concomitent, de relocare a rețelelor edilitare. Buget alocat – aproximativ 10 mil. euro

·Pasaj Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu: Lucrările sunt executate în proporție de 95%. Finalizarea proiectului este condiționată de încheierea lucrărilor Transelectrica și Enel pentru supraînălțarea liniilor de înalta tensiune (estimare martie 2020). Buget alocat – aprox. 4,3 mil. euro

·Continuarea lucrărilor de modernizare și consolidare Pasaj denivelat Pod Grant.Sensul de mers dinspre Turda-Crângași va fi finalizat în aprilie 2020– 4,4 mil euro.

Realizare parcare de tip park&ride de la intersecția Pantelimon-Vergului – 17,5 milioane euro – realizarea unui nod intermodal care cuprinde: buclă întoarcere tramvai, peroane, sală asteptare, zonă food, zonă maxi taxi, culoar până la viitoarea stație de metrou și pasaj pietonal care va înlocui trecerile de pietoni. Parcarea va fi finalizată în vara acestui an si va avea 420 locuri.

– Reabilitare sistem rutier și linii de tramvai-Bd Aerogării: Buget alocat – aprox 1 mil euro

De asemenea, vor demara procedurile pentru atribuirea contractelor de reabilitare și consolidare pentru Pod Fundeni, Pod Opera și Pasaj Unirii.

ALTE PROIECTE:

– modernizare linie de tramvai bd Vasile Milea – aprox. 2 milioane euro (proiect POR)

– Reabilitare și reparații sistem rutier – 11 milioane euro (Reparații locale la degradări ale carosabilului produse în timp pe străzile aflate în administrare)

– Modernizare instalații semaforizare și integrare în BTMS – 4,6 milioane euro.

– Întreținere instalații semaforizare (service și reparații) – 3.9 milioane euro.

– Lucrări semnalizare rutieră – 2.3 milioane euro.

PROIECTE VIITOARE

S-au finalizat studiile de fezabilitate și acestea se află în diferite etape de realizare a proiectelor tehnice pentru Pasajele Andronache și Petricani și pentru etapa a-II-a a proiectului Nicolae Grigorescu-Splai Dudescu.

De asemenea, încep studiile de fezabilitate pentru Supralărgire București-Măgurele până la Centură și pentru etapele II și III ale Diametralei Nord-Sud.

Achiziții mijloace de transport în comun – 165,7 milioane euro

În ceea ce privește modernizarea mijloacelor de transport în comun, pentru anul acesta se alocă suma de 165,7 milioane euro:

– achiziționare 130 de autobuze hibrid – aprox. 49 milioane de euro. Stadiu: contract în derulare, perioada de livrare în intervalul martie-noiembrie 2020.

– achiziționare 100 troleibuze – suma prevăzută în buget este de 531.000 de euro, pentru că vorbim despre o procedură de licitatie în derulare, iar livrarea acestora se va face etapizat. Suma pentru întreg contractul este de53,5 milioane euro;

– achiziționare 100 de autobuze electrice – 13,6 milioane euro – ceea ce reprezinta o parte din suma necesară pentru achiziția acestora, pentru că vor fi livrate etapizat. Procedură de licitație în derulare.

– achiziție de 100 de tramvaie și modernizare linii de tramvai – 46,8 milioane euro (8 linii de tramvai proiect prin POR)

– achiziționare 400 autobuze EURO 6 – 53 de milioane de euro suma rămasă de achitat. Stadiu: Contractul a fost finalizat în 2019.

– Acord cadru achiziție adăposturi modulare pentru stații de troleibuz și stații de autobuz – suma prevăzută în buget este de 2,8 milioane euro, procedură de achiziție în derulare.

Proiecte viitoare

S-au demarat procedurile pentru extinderea proiectului autobuzul școlar la mai multe unități de învățământ. În acest sens, vor mai achiziționa 300 de autobuze școlare.

De asemenea, se vor mai achiziționa 6 autobuze turistice Double Decker noi, pentru că autobuzele actuale sunt închiriate.

Protecția mediului – măsuri combarea poluării – 63 milioane euro pentru:

– Finalizarea stației de epurare Glina etapa a II a – cel mai mare proiect de mediu din România, care include construcția unei noi linii de tratare a apelor uzate din Capitală și a unui incinerator de nămol – 47 milioane euro;

– Realizarea infrastructurii pentru implementarea proiectului vinieta OXIGEN (instituirea vinietei OXIGEN este o măsură similară orașelor europene care au obținut rezultate spectaculoase în ceea ce priveste îmbunătățirea calității aerului) – 4,7 mil euro pentru infrastructura ZACA și Sistem informatic de emitere, gestiune, monitorizare și control al vignetelor;

– 6,5 milioane euro pentru „Programul de stimulare a eliminării din traficul bucureștean a autovehiculelor cu grad ridicat de poluare prin acordarea de eco-vouchere”;

– Realizarea a 4 trasee de piste de biciclete în zona centrală a Municipiului București, – aprox 4,8 mil euro din cei 10 milioane euro valoarea totală a Convenției semnate cu Ministerul Mediului, primul traseu este finalizat, vor începe lucrările de semnalizare. De asemenea, se lucrează la traseul nr. 3.

Ca în fiecare an, Primăria capitalei alocă sumele necesare plății subvenției pentru transportul public în comun, anul acesta suma fiind de 170 milioane euro.

2. SĂNĂTATE -100 de milioane de euro

Anul acesta, domeniul sănătății va beneficia de aproape 100 de milioane de euro, destinați investițiilor, dar și proiectelor demarate de ASSMB în anii precedenți.

S-au alocat fonduri importante pentru construcția celui mai modern spital public din România – pentru început, vorbim de 6,2 milioane de euro – suma necesară pentru realizarea proiectului tehnic și începerea lucrărilor, programată pentru luna martie 2020.

Spitalul Metropolitan București va avea aproape 1.000 de paturi, din care 750 pentru spitalizare continuă, 31 de săli de operație, dar și săli pentru investigații imagistice și medicină nucleară. Spitalul va asigura pentru bucureșteni și pacienții din țară nu doar servicii medicale la standarde de excelență, ci și funcții complementare, centru de excelență și campus universitar.

Întregul complex va fi compus din: 3 corpuri de clădire cu destinația spital, un turn cu 8 etaje dotat cu heliport și în cadrul căruia se vor regăsi spații de cazare pentru rudele pacienților și cabinete medicale, o clădire pentru grădiniță și creșă, un bloc cu locuințe pentru personalul medical și spații verzi. Unitatea va avea un Compartiment de Primiri Urgențe.

Alte proiecte ce se vor finaliza în primăvara anului 2020 sunt:

– Finalizare lucrări Ambulatoriu Spital de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș”;

– Reabilitare Bloc Operator Chirurgie pentru Spitalul Clinic „Dr. I. Cantacuzino”;

– Reconstrucția, reamenajarea, modernizarea și echiparea Spitalului Clinic de Ortopedie „Foișor” – finalizarea proiectului, prin execuția lucrărilor la Corpul A (clădirea veche) și a parcării subterane a spitalului;

– Dotări cu aparatură modernă pentru spitalele aflate în administrarea ASSMB – 5,3 milioane de euro;

Se vor achiziționa:

– Aparat CT Spital Victor Gomoiu (1 milion euro);

– Aparat RMN Spital Victor Gomoiu (935.000 euro);

– Turn laparoscopic 4 K (300.000 euro);

– Microscop intraoperator ORL (230.000 euro);

– Sistem de colangioscopie (150.000 euro);

– Ecograf performant cu sondă de părți moi și sondă de abdomen (83.000 euro);

– Linie completă de rezecție bipolară (83.000 euro);

– Ansamblu de car de endoscopie cu videoprocesor HDTV (60.000 euro – 2 buc.);

– Aparat litotriție endoscopică (48.000 euro);

– Videogastroscop HDTV cu capacitate de cromoendoscopie (36.000 euro – 2 buc);

– Videocolonoscop pediatric (33.000 euro);

– Achiziție 323 apartamente pentru cadre medicale – 26,8 de milioane de euro;

– Dotări cabinete de medicină generală și stomatologie din rețeaua de medicină școlară și universitară – 1 milion de euro:

– Unituri pentru cabinetele de stomatologie (77.000 euro);

– Sterilizatoare cu abur Autoclav (43.000 euro);

– Reparații, mentenanță, materiale sanitare, medicamente;

Proiecte derulate de ASSMB – 6 milioane de euro, din care amintim:

* Proiect „O șansă pentru cuplurile infertile – FIV2”

* Proiect „Testarea genetică la cancerul de sân în stadii incipiente”

* Proiect „SMILE” – aparate ortodontice fixe

* Proiect „SMILE MOBILE”

* Proiect „Consultații stomatologice și aplicare de aparate ortodontice”

* Proiect „NEWBORN – ONCOFERTILITATE”

* Proiect „Doctori pentru București”

* Proiect „Sănătate prin sport”

Investiții, cheltuieli de funcționare, reparații, mentenanță pentru cele 19 spitale aflate în administrarea ASSMB – 26 milioane de euro.

3. CONSOLIDĂRI

Pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic din Capitală, pentru anul 2020 se alocă un buget de aproximativ 45 milioane euro, din care amintim:

– Peste 25,5 de milioane de euro vor fi alocate programului de reducere a riscului seismic în Capitală pentru reparații curente ale imobilelor degradate;

– Pentru proiectarea lucrărilor de reabilitare a fațadelor

– Pentru realizarea expertizelor tehnice ale clădirilor

– Pentru proiectarea lucrărilor de consolidare

– Pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic ridicat

– Modernizare și reabilitare imobil Regina Elisabeta nr. 29-31– lucrările sunt în desfășurare, estimăm ca vor fi finalizate până la sfârșitul anului – 5,6 milioane euro;

– Restaurare și punere în valoare Palatul Voievodal Curtea Veche – 2.07 milioane euro;

Din 2017 și până în prezent, au fost întreprinse acțiuni în ceea ce privește peste jumătate dintre imobilele aflate în acest moment pe lista clădirilor cu risc seismic, la categoria RS I.

Primăria Capitalei are incluse în programul de consolidări peste 200 de clădiri, ceea ce înseamnă peste jumătate din cele 349 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic şi, până la sfârșitul anului 2020, se va interveni la toate aceste clădiri.

Se vor expertiza tehnic aproximativ 150.000 de metri pătrați de clădire, vor fi realizate proiecte tehnice pentru aproape 60.000 de metri pătrați de fațade si lucrări de reparații curente în cazul a peste 30 de clădiri degradate.

De asemenea, vor fi continuate toate lucrările de consolidare aflate în execuție, iar în cazul altor 10 clădiri noi vor fi demarate lucrările.

4. ASISTENȚĂ SOCIALĂ – Un buget total de aproximativ 115 milioane euro

Bugetul total care este prevăzut pentru domeniul social se ridică anul acesta la aproximativ 115 milioane euro.

Din acest buget, aproximativ 71 milioane euro sunt destinate celor șase tipuri de stimulente financiare:

– Stimulent nou născuti (în cuantum de 2500 lei/nou născut)

– Stimulent financiar pentru copiii cu dizabilități (în cuantum de 1.000 lei/lună)

– Stimulent pentru integrarea socială a persoanelor adulte cu dizabilități (in cuantum de 500 lei/beneficiar/lună)

– Ajutor social comunitar pentru familia monoparentală

– Voucher materna (tichete în valoare de 2.000 lei – pentru medicamente și investigații medicale)

– Sprijin Financiar pentru Prevenirea Abandonului școlar în Municipiul București (în cuantum de 450 lei/beneficiar)

De asemenea, în acest an, DGASMB continuă cele două proiecte noi, demarate in anul 2019:

– Banca de Alimente – complex format dintr-o bancă de alimente, o cantină socială cu 200 de locuri, un centru de tranzit pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecție a copilului, cât și un centru de urgență pentru mame și copii. Suma alocată – 13,1 milioane euro

Stadiu: s-a finalizat documentația, s-au obținut autorizațiile, au început lucrările.

– se continuă lucrările la Centrul de îngrijire și Educație Timpurie pentru copii 0-3 ani, centru situat în strada Soldat Răducanu nr 3, sector l, cu o capacitate estimativă de 30 de locuri. Suma alocată – 524.000 euro

Direcția Generală de Asistență Socială continuă dezvoltarea serviciilor deja existente și anume:

– Serviciul cantine sociale: cantina Sf. Constantin, cantina Grivița, cantina Bucur, cantina Ferentari, Complexul de Servicii Sociale Ominis Centre de îngrijire și Educație Timpurie pentru copii 0 – 3 ani

– Cele 11 creșe Antante la care sunt înscriși peste 300 de copii.

– Centrul rezidențial de îngrijire și asistență pentru persoane dependente”- Berceni – cu o capacitate de 240 de locuri.

– Centrul rezidențial de îngrijire și asistență pentru persoane dependente – Darvari”

– Centrul rezidențial „Sf. Teodora” – oferă servicii socio-medicale persoanelor încadrate în grade de dependență, cu o capacitate de 120 de locuri.

– Complexul integrat de Servicii Sociale pentru Adulți „Sf. Ioan” – găzduiește cel mai mare Adăpost de Urgență de pe raza Municipiului București – preia persoane care au domiciliul în București, cât și în alte județe, și este compus din Adăpostul de Noapte și Centrul de zi. Centrul are o capacitate de aproximativ 500 de locuri.

– Serviciul Spălătorii Sociale (4 spălătorii)

– Centrul destinat agresorilor familiali – O nouă șansă – oferă servicii de consiliere psihologică și consiliere în domeniul adicțiilor

5. SERVICII PUBLICE – 253 milioane euro

Anul acesta, pentru subvenția la energia termică livrată populației, sunt alocați, într-o prima etapă, 171 mil. Euro.

Alte 30 de milioane de euro sunt alocate pentru:

– modernizarea rețelelor termice;

achiziția materialelor necesare lucrărilor de înlocuire a conductelor – rețele primare și secundare;

continuarea unor obiective de investiţii deja începute – modernizare a rețelelor termice aferente unor puncte termice;

– eficientizarea alimentării cu energie termică a consumatorilor racordați la centralele termice din Bucureștii Noi;

– modernizarea centralelor termice Caporal Bălan și Depou Ferentari.

– Pentru întreținerea, modernizarea și plata energiei electrice aferente sistemului de iluminat public din Capitală – 20,5 milioane euro;

– Pentru serviciul de alimentare cu apă și canalizare – 25 mil. euro (din care 24,2 milioane euro pentru cartierul Henri Coandă – realizarea rețelelor publice de apă, canalizare, iluminat public, drumuri și salubrizare, inclusiv partea de asistență tehnică)

– Pentru serviciile de deratizare, dezinsecție, dezinfecție, pe care le asigură Primăria Capitalei – 6,6 mil. Euro

6. Credite si executari silite

Datoria publică locală în bugetul din 2020 ( adică dobânzi, comisioane și rate de capital) se ridică la valoarea de 183,8 milioane euro, din care:

– 28,3 mil euro (15,4%) reprezintă serviciul datoriei pentru împrumuturi nou contractate după anul 2016.

– 155,5 milioane euro (84,6%) reprezintă serviciul datoriei pentru împrumuturi contractate în perioada 1998-2015, din care 115,6 milioane euro reprezintă refinanțare obligațiuni emise în 2005, refinanțate în anul 2015 și cu scadență 2020

7. CULTURA – 153 milioane euro, adică aprox. 10% din bugetul Capitalei.

Aceasta sumă reprezintă bugetul a 28 instituții: 14 teatre, 2 instituții de spectacol dedicate copiilor altele decât teatrele, 4 așezăminte culturale, 2 muzee, o Biblioteca Metropolitana cu 34 filiale in toate sectoarele și cinci instituții de evenimente.

Ex. alte orase europene:

Berlin are alocat pentru cultură un buget de circa 600 de milioane de euro anual, la care se adaugă finanțarea celor 12 districte pentru instituții culturale locale.

Viena are alocate în anul 2020 circa 335 de milioane de euro.

Paris avea în anul 2016 circa 376 de milioane de euro pentru activități culturale.

8. ALTE PROIECTE

– Sala multifuncțională Complex Sportiv Lia Manoliu – este în curs de realizare proiectul tehnic și estimăm începerea lucrărilor după UEFA 2020 – 2,07 mil euro

– Sunt în execuție un număr de 6 Săli de sport (în sectorul 3), acestea urmând a fi finalizate în cursul anului 2020, – 12,8 mil euro;

PROIECTE NOI

– 17 policlinici – realizare expertize tehnice și documentații de avizare a lucrărilor de intervenție – 1,2 mil euro;

– 4 grădinițe în sectorul 2 – au fost realizate proiectele tehnice, contractele de execuție fiind în curs de atribuire – 130.000 euro

– 4 after-school în sectorul 5 – au fost realizate proiectele tehnice, contractele de execuție fiind în curs de atribuire – 120.000 euro

– Reabilitarea și modernizarea a 5 din cele 14 teatre (Centrul Cultural Lumina, Teatru Mic, Teatru F. Mic, Teatrul Bulandra, Teatrul Nottara – 1,5 mil euro;

– Reabilitare termică 53 de blocuri sector 6 – contractele de execuție în curs de atribuire – 2.07 mil euro.

9. UEFA

– Organizare UEFA 2020 – 12,5 milioane euro – sumă care acoperă obligațiile asumate de Primăria capitalei, prin contractul semnat în anul 2014 cu UEFA, în vederea organizării la București a Campionatului European de Fotbal 2020.

Din aceste obligații, sunt de amintit: spații de vizionare, activități comerciale, Fan-Zone, promovare, experiența spectatori, mobilitate, siguranță și securitate. Mai mult decat atât, Arena Natională, stadion încadrat în categoria „ELITE”, conform reglementărilor internaționale, va fi updatat la noile cerințe UEFA pentru anul 2020, va fi montat gazon hibrid, se vor reabilita complet căile de acces către stadion.