Casa Nicolae Titulescu, un monument istoric si de arhitectura din inima Bucurestilor

Casa Nicolae Titulescu, sediul Fundației Europene Titulescu: monument istoric, secolul XX.

Casa Nicolae Titulescu, sediul Fundației Europene Titulescu: monument istoric, secolul XX.

Casa Nicolae Titulescu, sediul Fundației Europene Titulescu: monument istoric, secolul XX.

Adresa: Şoseaua Pavel D. Kiseleff 47, București. Monument arhitectonic de înaltă ținută, pe măsura personalității lui OMULUI POLITIC Nicolae Titulescu.
O casă, o istorie și-un car de amintiri, totul în rafinamentul unei clădiri care parcă, înadins, ne dă o sumă de necesare lecții…
”Din perspectivă arhitecturală și artistică, vila este impozantă, realizată în stil academist francez cu elemente Art Nouveau. Ca program de arhitectură, se încadrează în categoria palat urban, abordată într-o manieră particulară de către high-life-ul din România, la cumpăna veacurilor XIX și XX.” (titulescu.eu/fundatia-europeana-nicolae-titulescu/…/)

„Fațada principală, puțin retrasă de la linia străzii, impune prin somptuozitatea amplei galerii, delimitată de o succesiune de coloane îngemănate cu capiteluri compozite de atmosferă 1900, similare cu cele de la… Palatul Micul Trianon, din Florești-Prahova.
Balustrada loggiei și scara de acces sunt realizate cu o elegantă feronerie decorativă în stil 1900.
Această latură domină prin elemente arhitecturale și ornamentația bogată: fronton subliniat cu denticuli, al cărui timpan poartă monograma proprietarului Nicolae Titulescu, înscrisă într-o amplă compoziție alegorică dominată de două figuri feminine și cornuri ale abundenței; coloane angajate și libere prevăzute cu capiteluri compozite; cornișă subliniată prin denticuli și atic ritmat de baluștri și panouri de zidărie.
Dificultatea lucrărilor de consolidare din anul 2001, extrem de minuțioase, a crescut considerabil prin faptul că a fost necesară o refacere totală a finisajelor, ornamentelor, interioare și exterioare.
La aceasta s-a adăugat faptul că tehnologiile utilizate au fost obligatoriu cele clasice, originale, iar constructorii au avut de realizat un volum mare de lucrări în perioada rece a anului.  Având în vedere aceste condiții severe, s-au luat măsuri deosebite de execuție pentru încadrarea într-un termen cât mai scurt, fără a afecta calitatea lucrărilor”.(Descrierea clădirii aparţine dr. arh. Dan D. Ionescu, Institutul Național al Patrimoniului)

foto: Călătorii cu iz istoric/titulescu.eu