Castigatorii finantarilor de 400.000 euro de la OMV Petrom prin proiectul „Tara lui Andrei”

OMV Petrom a desemnat câștigătorii competiției „RO SMART în Țara lui Andrei” prin care 10 proiecte de educație, sănătate și infrastructură vor avea acces la fonduri de finanțare totale de 400.000 de euro. De asemenea, proiectele câștigătoare vor primi și sprijin în dezvoltare, prin mentorat din partea OMV Petrom și consultanță pentru implementarea proiectelor software din partea companiei Life Is Hard.

Din cele 250 de proiecte eligibile, 10 proiecte au fost declarate câștigătoare și vor fi implementate în decursul anului 2019.

„Anul acesta am lansat o provocare: să schimbăm România prin tehnologie și am primit peste 250 de idei care veneau cu o rezolvare la diverse probleme din comunități. Proiectele câștigătoare dovedesc că atunci când pasiunea pentru cei din jur si noile tehnologii inovatoare, precum inteligența artificială, robotica se alătură, găsești soluții la probleme pe care mulți le consideră nerezolvabile. Ne bucurăm să vedem astăzi prima generație de proiecte RO SMART, pe care le vom sprijini, astfel încât România să se schimbe prin tehnologie”, a declarat Mona Nicolici, Manager Departament Sustenabilitate, OMV Petrom.

„Ingredientele rețetei de transformat imposibilul în posibil și de mutat munții din loc se regăsesc în inițiativa RO SMART în Țara lui Andrei: excelența, motivația, pasiunea, dedicația, altruismul, compasiunea, talentul și determinarea, spiritul de echipă, leadership, modele demne de urmat. Aceasta este până acum cea mai bună inițiativă în care m-am implicat și cea mai buna investiție a timpului meu. Sunt un norocos ca am avut șansa, împreună cu ceilalți membri ai juriului, să cunosc într-un timp relativ scurt atât de mulți oameni excepționali, adevărate surse de inspirație. Sper sa am șansa sa fiu mult timp parte din aceasta inițiativă!”, a declarat Alex M Dascălu, Managing Director, Founder Institute Bucharest/Romania și membru al juriului RO SMART în Țara lui Andrei.

Proiectele câștigătoare sunt:

MagiCHAT: asistentul terapeutic digital pentru copiii bolnavi de cancer
Asociația MAGICCAMP, București
MagiCHAT își propune să fie un asistent terapeutic digital, cu care copiii bolnavi de cancer pot comunica iar terapeuții pot urmări progresul acestora în procesul terapeutic-educațional. Interacțiunile dintre copii şi MagiCHAT vor fi monitorizate printr-o platformă online de un grup de psihoterapeuți, care vor primi alerte şi vor putea interveni atunci când răspunsurile copiilor sunt îngrijorătoare.

Robotul AV1, ochii și vocea copiilor bolnavi de cancer în școlile din România
Asociația LittlePeople România, București
Proiectul își propune să dezvolte Robotul AV1, un dispozitiv cu ajutorul căruia copiii bolnavi de cancer vor putea asista de acasă la cursurile școlare, fără să fie prezenți fizic în sala de clasă.

Științele – de la teorie la experimentare și motivare în Laurian
Colegiul Național A. T. Laurian, Botoșani
Proiectul își propune crearea unui laborator unic în care știința, tehnologia, ingineria și matematicasă fie predate integrat, folosind echipamente și software interactive.În laborator vor fi efectuate lecții virtuale și experimente la materiile chimie și fizică.

Șansă la educație pentru toți!
Asociația Terapie, Sport și Arte, Argeș
Proiectul are drept scop dezvoltarea unei aplicații care să adapteze programa școlarăla nevoile copiilor cu cerințeeducaționale speciale. Astfel copiii vor avea mai multe șanse la o integrare realăîn învățământul de masă.

Robotul Nao, terapeutul copiilor!
Asociația Centrul Terapeutic Marea Neagră, de Sprijin a Persoanelor cu Autism, Constanța
Proiectul propune introducerea și adaptarea în România a Robotului Nao, cu ajutorul căreia se poate efectua o terapie revoluționarăpentru copii cu autism, care îi ajută să-și dezvolte capacitatea de a comunica.

Educate SM@RT, RO-Future: START!
Școala Gimnazială “Elena Rareș”, Botoșani
Proiectul presupune crearea unui spațiu modern de învățare, pregătit să promoveze educația formală și non-formală, bazat pe instrumente multimedia de ultimă generație. Această sală îmbină partea recreativă cu cea productivă: mobilier adaptat, table interactive, laborator fonetic, centru de documentare și studiu individual sau în echipă și o zona de creație ce folosește cuburi inteligente conectate la o tablă multitouch.

Laboratorul Infinitronics
Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”, Râmnicu Vâlcea
Acest proiect dorește să deschidă un laborator de electronică, robotică și programare în cadrul liceului Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Râmnicu Vâlcea.Acolo elevii vor dezvolta 3 aplicații prototip pentru locuitorii orașului: un sistem de iluminare stradală eficientă, un sistem de iluminare pe bază de celule solare a indicatoarelor de circulație și un aparat de măsurare a calității aerului.

Touching AI (pasul următor după Braille – accesibilizarea imaginilor!)
Asociația pentru Dezvoltare Urbană, București
Proiectul propune crearea unei infrastructuri software prin care ei cu deficiențe de vedere își pot crea singuri reprezentări ale lumii înconjurătoare cu ajutorul unui smartphone. Tehnologia cuprinde printre altele o platformă de e-learning, un editor de imagini simplificate, o bibliotecă digitală și un asistent virtual.

SMART pentru AUTISM
Asociația Sprijin pentru Părinți și Copiii cu Autism, Galați
Scopul proiectului constă înconstruirea unui spațiu de terapie, recuperare și integrare a copiilor și tinerilor cu autism, cu ajutorul utilizării tehnologiei și mijloacelor moderne.

Harta Serviciilor Sociale Licențiate din România
Asociația IT Center for Community Solutions – Civictech România, București
Proiectul presupune crearea unei platforme naționale de date despre servicii sociale, care va centraliza și va integra toate serviciile sociale acreditate specifice fiecărei categorii de grup vulnerabil.

Peste 350 de proiecte din toată țara au fost înscrise în perioada 10 septembrie – 23 octombrie, pe site-ul www.taraluiandrei.ro, dintre acestea 25 au intrat în finală, iar 10 dintre ele primesc finanțări între 30.000 euro și 44.000 euro, mentorat din partea angajaților OMV Petrom și consultanță tehnicăpentru implementarea proiectelor software din partea companiei Life Is Hard.

În perioada 2 noiembrie – 22 noiembrie, proiectele au trecut printr-un proces amplu de jurizare, în urma căruia au fost evaluate. Publicul a avut oportunitatea să voteze proiectul preferat, contribuind astfel cu 20% din nota finală. Restul de 80% a fost reprezentat de către evaluarea unui juriu compus din 13 membri: experți smartcity, IT, e-learning, reprezentanți ai OMV Petrom și cadre universitare.

RO SMART este noul format al competiției naționale Idei din Țara lui Andrei, prin care OMV Petrom a susținut până acum 87 de proiecte pentru mediu, educație și dezvoltare comunitară cu granturi de peste 900.000 de euro. Începând cu ediția 2017 au fost încurajate proiectele cu o componentă de inovație cu ajutorul tehnologiei.