Echipele mobile de testare ale Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș nu vor testa toți bucureștenii

Echipele mobile de testare ale Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș nu vor testa toți bucureșteniiși nici… exclusiv persoanele de peste 65 de ani, cum, anunța, miercuri, primarul General al capitalei, Gabriela Firea, ci doar un eșantion de 10.500 de persoane.

și nici… exclusiv persoanele de peste 65 de ani, cum, anunța, miercuri, primarul General al capitalei, Gabriela Firea, ci doar un eșantion de 10.500 de persoane, considerat reprezentativ pentru populația orașului. Anunțul a fost făcut de doctorul Adrian Streinu Cercel, managerul spitalului, într-o conferință de presă organizată de Primăria Capitalei. Testarea va începe luni, 30 martie. Medicii nu vor intra în casele oamenilor, ci prin președintele Asociației de Proprietari, cetățenii vor fi chemați în fața blocului, unde vor completa mai multe chestionare și li se va face testul. Rezultatele sunt gata în 20 de minute.


Președinții de Asociație și Poliția locală îi vor informa pe cetățenii care urmează să fie testați a doua zi. Primăria Capitalei va achiziționa 4000 de teste, iar cele 6 primării de sector vor achiziționa câte 1000 de teste.

Primarul Gabriela Firea a declarat că s-a înțeles greșit că vor fi testați toți bucureștenii.

„Este vorba despre un screening sistematic pentru stabilirea nivelului de circulație al SARS-CoV-2 la nivelul populației municipiului București. Pentru acest lucru, noi am făcut o estimare pe un eșantion de studiu, pornind de la o populație de 2 milioane de locuitori. Pentru această populație avem nevoie să testăm 9.558 de persoane. Evident că nu toți vor fi acasă, alții nu vor dori să fie testați, și prin corecție de 10% se ajunge la 10.514 persoane care trebuie să fie evaluate. În funcție de rezultatele preliminarii, eșantionul de studiu poate fi modificat”, a explicat Streinu Cercel.

Medicii vor face două teste.

„Testarea se va face pe aceste categorii de vârstă: 0-19 ani, 20-44 ani, 45-64 de ani, 65-79 ani și peste 80 de ani. Vom aplica două tipuri de teste, unul rapid, pentru detectarea anticorpilor, ca să vedem câte persoane au trecut prin această infecție. Se va face și unul de antigen, care să ne confirme/infirme prezența virusului. Președinții de asociație au un rol deosebit de important pentru a ne pune la dispoziție date, cine stă în apartamentele respective, pentru că mulți au plecat din București”, a declarat Streinu Cercel citat de Hotnews.ro.

Testele vor fi făcute în fața blocului, iar dacă pe o scară de bloc se găsesc persoane infectate, toată scara intră în carantină.

„Nici nu se pune problema să intrăm la d-voastră în casă, se pune problema să vă dăm o mână de ajutor, în fața scării blocului. Președintele de scară va comunica cu d-voastră și vă va spune că la 10.05 coboară familia de la apartamentul 2, pentru că avem o serie de date pe care trebuie să le colectăm, iar recoltarea se face în afara blocului, în stradă. Timpul de reacție pentru test este cam de 15 minute pentru fiecare dintre ele, în 20-30 minute putem să avem rezultatul. Orice test poate să dea eroare, dar acuratețea acestor teste este de peste 98%. Dacă găsim 1-2 cazuri pe o scară, toată scara intră în carantină și vor fi asistați de corpul medical. Scările respective vor fi decontaminate. Eșantioanele se vor face și pe baza datelor primite de la Asociațiile de proprietari”, a mai explicat Streinu Cercel, citat de Hotnews.ro.

foto: ziare.com