Ce a anunat ministrul Transporturilor dupa TRAGEDIA din judetul Ialomita

TRAGEDIA de sâmbătă dimineață, soldată cu nu mai puțin de 10 morți și alte7 persoane în stare gravă, readuce (pentru a câta oară?!?) în prim-plan probleme acute din domeniul transporturilor .

După nenorocirea care a băgat în mormânt 10 oameni, reacția ministrului T

TRAGEDIA de sâmbătă dimineață, soldată cu nu mai puțin de 10 morți și alte 7 persoane în stare gravă, readuce (pentru a câta oară?!?) în prim-plan probleme acute din domeniul transporturilor .
ranporturilor, Răzvan Cuc, nu a întârziat să apară.
„Am convocat la Ministerul Transporturilor Poliţia Română, în special Brigada Rutieră, cât şi experţi de la Registrul Auto Român, ISCTR (Inspectoratul de Stat pentru Control în Transportul Rutier, n.r.) şi Autoritatea Rutieră Română. Le-am solicitat şi am luat câteva decizii cu privire la implementarea unor măsuri suplimentare faţă de reglementările care există în momentul de faţă pe partea de control pentru tahografe şi controlul care se exercită asupra tir-urilor şi maşinilor care transportă marfă. Am stabilit ca, în perioada imediat următoare, de luni, să se formeze un grup mixt între ISCTR şi Poliţia Rutieră care va avea ca principal atribuit controlul tahografelor. Va fi făcut un plan general. În dimineaţa în care se va stabili unde se vor face controalele acolo, se va pleca. Nu se va şti de către absolut nimeni decât în ziua în care se va pleca pe traseele respective pentru a se face controalele care să verifice dacă şoferii respectă timpii. Aceste lucruri au existat şi până în prezent. S-au aplicat sancţiuni foarte mari dar vrem să intensificăm aceste controale”, a afirmat sâmbătă ministrul Transporturilor, citat de AgerPres.

Pe de altă parte, acesta a anunţat că, în urma consultărilor cu directorul de la RAR, George Dincă, va emite, în regim de urgenţă, un ordin de ministru care va prevedea introducerea dispozitivelor pentru scanarea retinei.

„M-am consultat cu George Dincă, directorul de la RAR. Luni vom forma un grup de lucru şi în regim de urgenţă voi emite un ordin de ministru prin care vom introduce dispozitive pentru scanarea retinei. Există astfel de dispozitive pe piaţă, care au ca principal scop identificarea oboselii pentru şoferii care conduc aceste tiruri şi sunt, totodată nişte dispozitive care avertizează sonor în momentul în care se depăşeşte banda pe care se deplasează TIR-ul în mod normal. Sunt măsuri de siguranţă care trebuie introduse suplimentar. Probabil modelele noi de maşini sunt prevăzute cu astfel de sisteme dar sunt acele maşini mai vechi în exploatare care trebuie să beneficieze de aceleaşi sisteme şi elemente de siguranţă pentru ca șoferul să fie avertizat”, a explicat Răzvan Cuc, el însuși șocat de tragedia din județul Ialomița, care, practic, a îndoliat o întreagă localitate.
Potrivit agerpres.ro, reprezentantul Guvernului a anunțat că dorește să intensifice la maximum controalele pentru transportul de mărfuri şi la tonajul care este transportat pe astfel de TIR-uri.
Adevărul este că TRAGEDIA de sâmbătă dimineață, soldată cu nu mai puțin de 10 morți și alte 7 persoane în stare gravă, readuce (pentru a câta oară?!?) în prim-plan probleme acute din domeniul transporturilor și pe palierul (ne)respectării legilor în vigoare.

Foto: ISU Ialomița, ziare.com