CE ONOARE! Un timisorean in fruntea Orchestrei Nationale a Frantei

Dirijorul  Cristian Măcelaru va fi succesorul francezului Emmanuel Krivine în fruntea Orchestrei Naţionale a Franței, din 2021.

Dirijorul  Cristian Măcelaru va fi succesorul francezului Emmanuel Krivine în fruntea Orchestrei Naţionale a Franței, din 2021. Cristian Măcelaru, în vârstă de 39 de ani, a devenit cunoscut la nivel internaţional în 2012, ca director muzical al Orchestrei Simfonice din Chicago. În prezent, este director muzical şi dirijor al Festivalului de Muzică Contemporană Cabrillo, California, şi dirijor principal al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Köln. Născut la Timişoara, cel mai mic dintre zece fraţi, Cristian Măcelaru s-a stabilit în Statele Unite la vârsta de 17 ani.
Știrea a fost publicată, la loc de cinste, în cele mai prestigioase ziare franceze: https://www.lefigaro.fr/…/nomination-surprise-de-cristian-m…

Dirijorul  Cristian Măcelaru va fi succesorul francezului Emmanuel Krivine în fruntea Orchestrei Naţionale a Franței, din 2021.

Cristian Măcelaru (n. 15 martie 1980, Timișoara, România) este un dirijor român, director muzical și dirijor al Festivalului de Muzică Contemporană Cabrillo, California (din august 2017), dar și dirijor principal al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Köln (începând cu stagiunea 2019/20).
Maestrul Cristian Măcelaru s-a format ca violonist în România, în orașul Timișoara. „Am crescut într-o familie cu 10 frați în care era un program foarte bine definit vizavi de școală și studiul muzical – declară artistul. La sfârșitul clasei a doua am început să cânt în orchestra bisericii. Activitățile din casă se reduceau la făcut focul și ce era strict necesar pentru că eram cel mai mic. Din clasa a cincea m-am axat foarte mult pe concursuri naționale și internaționale de vioară. Dimineața eram la școală, iar ziua studiam.” De precizat că toți cei 10 frați urmau acest program: școală dimineața, studiu muzical în restul zilei. De la vârsta de 17 ani, s-a stabilit în Statele Unite ale Americii.
Măcelaru a intrat în atenția publicului american în februarie 2012, când a dirijat Chicago Symphony Orchestra ca înlocuitor al lui Pierre Boulez în spectacole apreciate pozitiv de critici. Câștigător al Premiului Solti pentru Dirijori în 2014, după ce obținuse în 2012 Premiul Solti pentru Dirijori în devenire, o onoare prestigioasă care nu mai fusese acordată decât o singură dată în istoria Fundației Solti. A participat la desfășurarea programelor Tanglewood Music Center și Aspen Music Festival, studiind sub David Zinman, Rafael Frühbeck de Burgos, Oliver Knussen și Stefan Asbury. Studiile sale principale au fost cu Larry Rachleff la Rice University, unde a obținut masteratul ca dirijor și violonist de performanță. A absolvit studii universitare la vioara de performanță la Universitatea din Miami. Violonist realizat la o vârstă fragedă, Măcelaru a fost cel mai tânăr concert-maestru din istoria Orchestrei Simfonice din Miami debutând la Carnegie Hall la vârsta de 19 ani. De asemenea, în august 2017, Cristian Măcelaru a preluat poziția de director muzical al Festivalului de Muzică Contemporană Cabrillo de la Santa Cruz – cel mai vechi eveniment de acest fel dedicat creației noi în Statele Unite ale Americii.

foto: ziare.com