Celebra Terasă Otetelesanu de pe Calea Victoriei a fost unul dintre locurile cele mai frecventate de lumea bună a bucureștilor de odinioară.Era cunoscută drept cafeneaua poeţilor, actorilor, pictorilor, sculptorilor şi ziariştilor. Cei care însufleţeau serile, dându-le savoare erau Ion Minulescu, Liviu Rebreanu, Emil Gârleanu, Ioan Slavici, cuvântătorul „sfătos”, Octavian Goga – „cântarețul cu ochii albaștri ca cerul Carpaților” sau St. O. Iosif. În grupul artistilor plastici se găseau: Camil Ressu, Iosif Iser, Niculae Dărăscu, Francisc Șirato și sculptorii Dimitrie Paciurea, Fritz Storck. Cafeneaua mai era celebră prin pianola adusă de Mihai Stere, care cânta marșul „La Arme” a lui Castaldi.

*Alfonso Castaldi a rămas în conştiinţa contemporanilor săi şi, mai ales, a generaţiilor mai tinere, prin acest imn, compus după intrarea României în Primul Război Mondial. Spre deosebire de imnurile patriotice scrise la comanda guvernanţilor, imnul său (ca şi Marseillaise) a fost alcătuit dintr-un elan sincer, care i-a asigurat vitalitatea şi autenticitatea emoţională. (Conacul Otetelisanu/Facebook)

De altfel, emoționantul IMN a fost scris împreună cu poetul Şt. O. Iosif chiar… la o masă din cafeneaua Oteteleşanu. Imnul s-a răspândit repede, devenind o emblemă a sufletului românesc din acele momente, dar şi imnul comemorativ după victoria României.

Trebuie știut că acesta, un adevărat și… nemuritor simbol, s-a menţinut în repertoriul şcolar împreună cu Marşul cercetaşilor, altă izbutire sinceră în acest domeniu, până ce evenimentele din 1944 le-au exclus din repertoriu.

*Marșul a avut un caracter însuflețitor și a fost cântat în Vechiul Regat, la începutul intrării României în război. De asemenea, a fost cântat și pe străzile și bulevardele Vienei revoluționare, de către trupele române organizate de către Senatul Militar Român Central al Ofițerilor și Soldaților, alături de Ardealul ne cheamă și Deșteaptă-te române.

 Tot la Terasa Oteteleșanu cânta, adesea Leonard…

Ce vremuri, ce simți, ce… amintiri!…

Sursa foto: Sorin Mărgărit