Cine-si mai aminteste de… Galeriile Lafayette?!

București, Vitrine la Galeriile Lafayette, în 1932. Vitrine în care distincția, sobrietatea și reclamele se armonizau într-un stil inconfundabil și de neuitat pentru bucureșteni. Era un soi de ritual al vremii mersul la cumpărături la Galeriile Lafayette, mai cu seamă în preajma vrenei aniversări sau a tradiționalelor sărbători…
În anii dintre cele două războaie, Galeriile Lafayette erau considerate epicentrul comercial de lux al capitalei. Cu nume franțuzesc ispititor și sediu Art Deco ridicat în 1928, după planurile arhitectului Herman Clejan, acestea au introdus pentru prima dată în România conceptul de magazin universal (străbunicul mall-urilor de azi), cu raioane dintre cele mai diverse, menite să-i scutească pe cumpărători de multiplele drumuri prin oraș. A FOST ODATĂ…
Devenit magazinul Victoria în perioada comunistă, în prezent ansamblul și-a pierdut din strălucirea și modernitatea de altădată.
Pe locul lui se afla înainte de 1928 vechiul sediu al librăriei Socec, ridicat în 1907. După război, noii proprietari ai librăriei și ai atelierelor și editurii Socec, Andrei Șaraga și S. Schwartz, au luat legătura cu marile magazine „Aux Galeries Lafayette” din Paris, obținând o colaborare comercială, tehnică și financiară cu acestea. Întreprinderea franceză este cea care a finanțat, de altfel, ridicarea noii clădiri prin împrumuturi generoase, consemnează viabucuresti.ro.

*Galeries Lafayette este un istoric lanț de magazine de top din Franța. Magazinul său emblematic se află pe Boulevard Haussmann, în districtul 9 al Parisului, dar acum operează într-o serie de alte locații din Franța și alte țări. În 2009, Galeries Lafayette a înregistrat câștiguri de peste un miliard de euro.

Foto: Caleidoscop