Cladire emblematica a capitalei… statea, la propriu, pe o… GRENADA!

ASTA DA… MĂRTURIE A ISTORIEI!… Lucrările la consolidarea imobilului din Calea Victoriei nr. 22-24, cunoscut și ca Blocul Rosenthal, au fost oprite joi, 15 octombrie, pentru câteva ore, din pricina unei fapt inedit! Angajații Companiei Municipale Consolidări, care lucrează pe acest șantier din luna mai 2019, au găsit o… grenadă în subsolul clădirii. (De altfel, evenimente similare s-au întâmplat în mai multe locuri din țară în ultimele luni)

Pentru siguranța tuturor persoanelor care se aflau în șantier, s-a decis evacuarea imobilului și apelarea de urgență a organelor abilitate în acest caz. Grenada era într-o stare vizibilă de degradare și are, cel mai probabil, o vechime de peste 30 ani. Proiectilul a fost preluat, în scurt timp, de către geniști în condiții maxime de siguranță.

Grenada a fost descoperită în timpul lucrărilor de evacuare a deșeurilor din subsol, la nivelul -2.

PRECIZARE: Până la începerea lucrărilor, acest nivel nu mai fusese folosit de aproape 30 de ani. Aici, ușile de acces erau zidite, iar camerele complet inundate și… pline de deșeuri.

Bine că… s-a făcut descoperirea, până nu s-a întâmplat vreo nenorocire a cărei iminență… e evidentă.

„Pentru siguranţa tuturor persoanelor care se aflau în şantier, s-a decis evacuarea imobilului şi apelarea de urgenţă a organelor abilitate în acest caz. Grenada era într-o stare vizibilă de degradare şi are, cel mai probabil, o vechime de peste 30 ani. Proiectilul a fost preluat, în scurt timp, de către genişti în condiţii maxime de siguranţă”, au transmis reprezentanții Primăriei Capitalei printr-un comunicatu.

*Blocul Rosenthal este catalogat drept monument istoric și a fost construit în anul 1938 după planurile lui Radu Dudescu, prima clădire din București cu prăvăliile retrase de la bulevard și fost sediu al Băncii Române de Comerț Exterior.**În perioada 14.10.2020, ora 06:00 – 15.10.2020, ora 06:00, pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București-Ilfov au intervenit pentru gestionarea a 308 situații de urgență produse în municipiul București și în județul Ilfov.

Ponderea cea mai mare a numărului de intervenții o reprezintă cazurile pentru acordarea primului ajutor calificat, în număr de 278. În perioada menționată s-a intervenit pentru stingerea a 11 incendii și alte 19 solicitări pentru alte tipuri de situații de urgență (salvare animale, deblocare din medii ostile vieții etc).

Totodată, echipajele ISUBIF au intervenit pentru gestionarea a 190 de cazuri în care au fost implicate persoane infectate cu noul coronavirus (COVID-19).

sursa foto: ziare.com