Comertul dintr-ul alt timp… in Bucuresti. Instantanee DE COLECTIE sursprinse de celebrul Willy Pragher

Incursiune foto pe străzile Bucureștilor de altădată. Comerțul… „la botul calului”, cu oameni trudnici, adevărate personaje care însuflețeau comerțul unei epoci apuse…

Fotografii surprinse de Willy Pragher: adevărate povești imortalizate pentru eternitate!

Foto1: Comerciant cu puii vii

Foto2: Covrigar

Foto3: Încălțăminte de vânzare pe bordură

Foto4: Lăptar * Prin anii 50, veneau pe stradă lăptarul cu lapte, iaurt („cu hâltoace”) și brânzoaice, alt vânzător cu pește, altul cu gaz (petrol lampant), camionagiul cu gheață și sifoane… Clienților fideli le dădeau și pe datorie; făceau un semn pe tocul ușii și știau câți bani au de luat. Se anunțau vecini între ei ,,vine olteanu’ cu…”

Foto5: De vânzare oale de cupru

Foto6: Lustragii

Foto7: Doamne… ce de usturoi! Ca mărgelele…

Foto8: Vânzător de limonadă

Foto9: Pläcintar

*Wilhelm Alexander Pragher (Willi sau Willy Pragher; n. 4 mai 1908BerlinImperiul German– d. 25 iunie 1992, Freiburg im BreisgauGermania) a fost un reporter-fotograf german care a făcut multe fotografii în România.

Este fiul unui inginer chimist imigrat în București și al unei nemțoaice. A copilărit la București, în casa bunicului, un faimos negustor de blănuri de lux, Moritz Sigmund Prager, unul dintre stâlpii bisericii romano-catolice din București.

S-a dedicat fotografiei din adolescență, iar la vârsta de 16 ani publicase deja prima broșură de fotografii realizate în România. Și-a petrecut tinerețea în Germania și România, iar în 1939, înaintea izbucnirii războiului a devenit fotograf și grafician al Societății Românești de Distribuire a Combustibilului din România.

*Trebuie știut că Opera sa, de aproximativ un milion de fotografii se află la Arhivele de Stat Freiburg și cuprinde aproximativ 6000 de negative pe sticlă, 27 000 de diapozitive, 110 000 de fotografii (pozitive) pe hârtie și câteva sute de mii de negative de film.

În opinia lui Pragher, Bucureștiul interbelic este „un oraș în devenire, care trăiește o metamorfoză în salturi”

foto: Willy Pragher/Bucurestii Vechi (Foto si Istorie)