Comisia Europeana accepta reducerea treptata a deficitului bugetar propusa de Ministerul Finantelor Publice, in procedura de DEFICIT EXCESIV

CE a publicat miercuri, 4 martie, trei documente privind declanșarea procedurii de deficit excesiv la adresa României.

Comisia Europeană propune o corecție a deficitului bugetar înregistrat de România în acord cu strategia fiscal-bugetară adoptată de Ministerul Finanțelor Publice, respectiv încadrarea sub ținta de 3% la finalul anului 2022.

CE a publicat astăzi trei documente privind declanșarea procedurii de deficit excesiv la adresa României. Pachetul cuprinde opinia Comisiei privind constatarea deficitului excesiv, propunerea de decizie a Consiliului Uniunii Europene privind existența unui deficit excesiv și cea de recomandare a Consiliului privind măsurile de corectare a deficitului.

”Propunerea Comisiei Europene este în linie cu strategia fiscal-bugetară a României în care ne angajăm să avem o scădere graduală a deficitului bugetar, de la 3,8% din PIB în 2019 la 3,4 % din PIB în 2021. În discuțiile cu reprezentanții Comisiei Europene am subliniat angajamentul ferm al guvernului României pentru o politică fiscală responsabilă și sustenabilă, dar și faptul că reducerea deficitului ar trebui să se facă într-o manieră care să nu pună în pericol creșterea economică”, a declarat ministrul interimar al finanțelor publice, Florin Cîțu.

Propunerea de recomandare a Consiliului Uniunii Europene urmează să fie discutată și adoptată în reuniunea Consiliului Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN) din 17 martie a.c. Conform propunerii, Consiliul UE îi recomandă României să întreprindă măsuri pentru ieșirea din procedura de deficit excesiv până în 2022, traiectoria de ajustare fiind de 3,6% pentru 2020, 3,4% pentru 2021 și 2,8% pentru 2022.

Procedura a fost declanșată în contextul în care România a încheiat anul trecut cu un deficit estimat la 3,8% din PIB, peste nivelul de 3%. Astfel, țara noastră nu îndeplinește unul dintre cele două criterii definite în Protocolul din Tratatul de Funcționare a Uniunii Europene. În privința celui de-al doilea criteriu, nivelul datoriei publice, acesta se situează sub limita de 60% din PIB stipulată în Tratat.

CE a publicat miercuri, 4 martie, trei documente privind declanșarea procedurii de deficit excesiv la adresa României.