Conferinta „Sustenabilitatea sectorului non-profit din Romania”

Pe 26 noiembrie a.c., organizațiile non-profit, autoritățile publice centrale și locale, decidenți politici și profesioniști din sectorul de business identifică și analizează cele mai bune strategii de asigurare a finanțării activităților non-profit în cadrul conferinței “Sustenabilitatea sectorului non-profit din România”. Potrivit ultimelor cercetări, 35% dintre ONG-uri au venituri anuale sub 5.000 de euro și doar 15% dintre ONG-uri raportează venituri mai mari de 50.000 de euro.

Evenimentul organizat de către Asociația Centrul pentru Legislație Non-profit (CLNR) pe 26 noiembrie, începând cu ora 9:30, la hotel Minerva (Str. General Gheorghe Manu nr 2-4, București), reunește experți naționali și internaționali precum Luben Panov (European Center for Not-for-Profit Law), Ștefania Anderson (Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile), Simona Bartiș (Fundația Civitas), Andreea Cioban (Fundația pentru Copii Ronald McDonald), Diana Chiriacescu (Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale) și alți invitați care vor prezenta modele de finanțare publică și privată de asigurare a sustenabilității financiare a organizațiilor non-profit din România și din alte state membre UE.

“Conferința este adresată organizațiilor non-profit interesate de mecanismele de finanțare, precum granturi, achiziții rezervate, 2%, sponsorizare, crowdfunding și modele de finanțare ale companiilor pentru organizații non-profit, în vederea familiarizării acestora cu instrumentele de asigurare a dezvoltării sectorului non-profit din România”, a declarat Alexandra Oros, managerul proiectului „Îmbunătățirea cadrului juridic privind finanțarea publică a organizațiilor neguvernamentale”.

În prima parte a evenimentului, Luben Panov, consultant European Center for Not-for-Profit Law (ECNL), va vorbi despre diverse mecanisme de asigurare a sustenabilității financiare a organizațiilor non-profit în țările europene precum granturi, subvenții, stimulente fiscale pentru donații, contractare socială etc. Ulterior, în ateliere paralele, vor fi analizate modelele de finanțare privată pentru organizațiile non-profit și mecanismele de finanțare publică pentru activități non-profit.

În a doua parte a evenimentului vor fi prezentate și discutate concluziile recomandărilor de îmbunătățire a celor trei mecanisme de finanțare publice (Legea 350/2005, Legea 34/1998 și O.G. 51/1998) venite din partea participanților cu reprezentanți ai principalelor partide politice implicați în procesul de legiferare, precum Florin Manole și Magyar Loránd-Bálint.