Conferintele „Despre lumea in care traim”, la Ateneul Roman

Cea de-a treia ediţie a seriei de conferinţe „Despre lumea în care trăim” se va desfăşura în perioada 22 – 26 februarie, la Ateneul Român, deschiderea fiind facuta sambata, de la ora 11.30, de conferinţa cu titlul „Etica literaturii”, sustinuta de Mircea Cartarescu. In cadrul acesteia, autorul vorbeşte despre influenţa valorilor morale ale autorului, a opţiunilor sale civice, ideologice şi politice asupra propriei literaturi şi a comunităţii şi despre dizolvarea esteticului în etic şi ideologic în lumea culturală actuală.

De la ora 17.30, Germina Nagâţ, cercetător care a condus timp de 17 ani Direcţia de Investigaţii a Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), va vorbi despre „Ce a fost Securitatea? Vârstele ei”, urmată de un dialog cu Gabriel Liiceanu – „Deconspirarea şi limitele ei”.

Cristian Mureşan, expert în politici publice în domeniul energiei, care activează în prezent în cadrul unui cabinet de inteligenţă economică din Paris, va susţine, duminică, de la ora 11.30, o conferinţă cu tema „Neînţelegeri în jurul capitalismului: răstălmăciri şi pericole. Unde ne aflăm?”, în care va explica, pornind de la date statistice, dacă sistemul capitalist este şi poate rămâne compatibil cu aspiraţiile claselor de mijloc, cu ecologia, cu tehnologia tip inteligenţă artificială şi cu lumea de mâine, precizează sursa citată. Conferinţa va fi urmată de un dialog cu Horia-Roman Patapievici.

Manfred Spitzer, director al Spitalului Universitar de Psihiatrie din Ulm şi autorul cărţii „Demenţa digitală”, bestseller în Germania, va explica, duminică, de la ora 17.30, pe baza celor mai recente cercetări din psihologie, psihiatrie şi neuroştiinţe, care este influenţa pe care tehnologiile digitale o au asupra concentrării noastre, a nivelului de stres şi a dezvoltării reţelelor neuronale ale creierului, în special în cazul copiilor şi adolescenţilor. Conferinţa va fi urmată de un dialog cu Cătălin Ştefănescu, realizatorul emisiunii Garantat 100%.

Mihai Netea, internist-infecţionist şi profesor de medicină internă experimentală la Universitatea Radboud din Nijmegen, laureat în 2016 al Premiului Spinoza, cea mai importantă distincţie ştiinţifică a Olandei, va susţine, marţi, 25 februarie, de la ora 19.00, o conferinţă cu tema „O istorie genetică (incompletă) a românilor. Ce ne învaţă studiile genetice despre istoria Europei de Sud-Est”, în care ”vom afla cât de diferiţi suntem noi cu adevărat faţă de celelalte popoare din jurul nostru şi dacă aceste diferenţe vin din faptul că vorbim alte limbi, mâncăm diferit, interpretăm altfel evenimentele istorice sau suntem poate diferiţi la nivelul biologic al ADN-ului pe care îl avem”. Întâlnirea va fi urmată de un dialog cu Corina Negrea.

Conferinţa de închidere, cu tema „Superstiţiile modernităţii”, va fi susţinută, miercuri, de la ora 19.00, de Horia-Roman Patapievici. Partenerii de discuţie în partea a doua vor fi: Mirela Nagâţ, jurnalist cultural, Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici, Martin S. Martin, medic cardiolog la Fundeni, apoi în Statele Unite, şi Corina Negrea, jurnalist de ştiinţă la Radio România Cultural.

Fiecare întâlnire va fi prezentată de Mirela Nagâţ, jurnalist cultural, realizatoare a emisiunii Cooltura la TVR1.

Biletele sunt puse în vânzare pe Eventbook.ro: https://eventbook.ro/festival/festivalul-de-conferinte-despre-lumea-in-care-traim.

Cea de-a treia serie de conferinţe „Despre lumea în care trăim” este organizată de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu”, Editura Humanitas şi Asociaţia ARCCA.