Consultari pe tema reluarii activitatii in marile centre comerciale. Ce a anuntat ministrul Economiei?

La inițiativa secretarului de stat Liviu Rogojinaru, reprezentanți ai marilor centre comerciale și ai retailerilor din domeniul nealimentar au avut o întâlnire, la începutul săîptămânii, în prezenţa președintelui Consiliului Concurenței, Bogdan Chiriţoiu, pe tema identificării unor soluții eficiente la problemele comune cauzate de epidemia de coronavirus.

Proprietarii de mall-uri şi patronatele din retailul nealimentar au formulat propuneri pentru calendarul redeschiderii centrelor comerciale, în condiții de siguranță sanitară, după suspendarea activității ca urmare a măsurilor de limitare a răspândirii pandemiei SARS-CoV-2.

Discuțiile au vizat modificarea modelelor de business şi a comportamentului cumpărătorilor, pericolul redirecţionării acestora dinspre offline către online, precum şi necesitatea dezvoltării unui model de restructurare a ecosistemului mallurilor.

În acest context, secretarul de stat Liviu Rogojinaru a solicitat celor prezenți să îşi transmită punctele de vedere şi soluţiile propuse pentru revenirea la normalitate a activității economice, pentru a fi analizate la nivel guvernamental. Oficialul a prezentat, în context, câteva idei referitoare la programele de suport guvernamental pentru IMM-urile din domeniile afectate de criză – retail, HoReCa etc., precizând că vor exista programe similare şi pentru companiile mari. „Programele se adresează tuturor industriilor afectate, iar accesarea lor va fi digitală. Deschiderea autorităților publice pentru dialog este totală. De altfel, la nivelul MEEMA, am creat un grup consultativ din care fac parte reprezentanți ai mediului de afaceri, mediului bancar, mediului universitar, cu care păstrăm un contact permanent, pentru a avea un feedback real şi imediat din partea tuturor operatorilor economici din piaţă”, a transmis Liviu Rogojinaru.

Participanții la dezbatere au subliniat importanța predictibilității şi a coerenței măsurilor guvernamentale de repornire a economiei şi au solicitat sprijinul autorităților pentru reglementarea situației existente între proprietarii centrelor comerciale şi chiriaşii retaileri cu privire la chiria spaţiilor în perioada suspendării activităţii şi în cea imediat următoare reluării acesteia.

La discuţii au participat reprezentanţi ai Organizaţei Patronale a Retailerilor din România (RORETAIL), Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA), Federaţiei Patronale a Reţelelor de Comerţ, reprezentaţi ai industriei de beauty, consultanţi.

Ca urmare, Ministrul Economiei Virgil Popescu a anunțat ca mall-urile se deschid pe data de 15 iunie, asta numai dacă numărul cazurilor de coronavirus rămâne în trendul descendent înregistrat acum.

Virgil Popescu a transmis, însă, că, deocamdată, nu a fost luată în calcul și redeschiderea cinematografelor și a spațiilor de joacă pentru copii din mall-uri, din 15 iunie.

foto: ziare.com