Context european: Oficial roman din cadrul Ministerului Economiei, despre actualizarea politicii comerciale comune

Secretarul de Stat în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri Dan Drăgan a participat astăzi la reuniunea Consiliului Afaceri Externe – Comerț, organizată de către Preşedinția croată a Consiliului UE, în format videoconferință.

Concret, s-a discutat despre modernizarea Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) și procesul de selecție a noului director general al OMC, precum şi evoluțiile privind aspectele comerciale generate de pandemia Covid-19.

Oficialii responsabili de comerțul internațional din statele membre UE și comisarul pentru comerț, Phil Hogan, au abordat subiecte precum avansarea negocierilor plurilaterale sub egida OMC, inclusiv ca reacție la necesitățile evidențiate de criza actuală și revizuirea politicii comerciale prevăzută a se desfășura în perioada următoare.

În acest context, România a exprimat susținerea pentru promovarea unui candidat care să îndeplinească rolul de mediator imparțial, dedicat consolidării sistemului multilateral în domeniul comerțului internațional.

Demn de precizat, oficialul român a exprimat susținerea pentru actualizarea politicii comerciale comune în conformitate cu noile realități din comerțul internațional, prin diversificarea economică, extinderea rețelei de acorduri comerciale cu parteneri terți și implementarea eficientă a celor aflate în vigoare.

În plus, în relație cu sectorul siderurgic, unul dintre cele mai afectate de criza provocată de pandemia de Covid-19, România a susținut revizuirea măsurilor de salvgardare pentru importurile de produse din oțel, în beneficiul industriei de profil românești și europene.