CSM Bucuresti, infrangere cu cea mai titrata echipa a voleiului european

Voleibalistele de la CSM Bucuresti au fost invinse, in Sala Pokivalenta din capitala, de cea mai titrata foramtie feminina din Europa, in cea de-a doua etapa a Ligii Campionilor, cu scorul de 3-0. Bucurestencele au fost aproape de a castiga seturile 2 si 3, pe care le-au pierdut in prelungiri, 27-29.

În fața unui public numeros în Sala Polivalentă, ”tigroaicele” au avut un început de meci greoi și s-au văzut conduse după doar 25 de minute de joc, 25-21.

Jucătoarele lui Ferhat Akbaș au echilibrat partida și au ținut aproape de rusoaice în următoarele două seturi, chiar dacă le-au pierdut ”la mustață”, cu scor identic, 27-29. Mai mult decât atât, în ultimul act, voleibalistele clubului din Capitală au avut și ocazia să relanseze jocul, dar nu au concretizat mingea de set avută.

„Suntem bucuroși să jucăm Liga Campionilor, dar această înfrângere a fost frustrantă. Ne pare rău că nu am putut câștiga punctele stabilite pe care le-am avut în al doilea și al treilea set. Știam că Dinamo Moscova este o echipă puternică, mă bucur că am jucat ca o echipă, dar sunt tristă că nu am putut câștiga cele două seturi pe care probabil le-am fi meritat. În general, a fost un meci spectaculos”, a spus Adina Salaoru.

În Liga Campionilor pentru CSM urmează partida cu Fenerbahce, în deplasare, în 2019.

Dinamo Moscova este cea mai titrată echipă din voleiul feminin european și reprezentanta unei școli unice în voleiul mondial. Aproape un secol de istorie, o revenire miraculoasă, precum cea a Păsării Phoenix, și un palmares impresionant, greu de egalat, sunt punctele forte dintr-un CV demn de o campioană.

Înființată în 1926, echipa feminină de volei a clubului Dinamo Moscova a dispărut în 1992, în anii tulburi care au urmat căderii Uniunii Sovietice, dar a renăscut 12 ani mai târziu.

Prima participare a echipei Dinamo Moscova în campionatul Uniunii Sovietice a fost bifată în 1940, după care competiția a fost întreruptă din cauza celui de-al Doilea Război Mondial. Cu legendarul Nikolai Nikolaevici Benderov pe bancă, Dinamo Moscova a cucerit cinci titluri (1947, 1951, 1953, 1954 și 1955) și trei Cupe ale URSS (1950, 1951 și 1953).

Cu Serafima Georgievna Kundirenko pe banca tehnică între 1957 și 1965, Dinamo a cucerit alte două titluri naționale, dar, cel mai important a ieșit în afara granițelor Uniunii Sovietice pentru a-și măsura forțele cu alte echipe de top în nou-înființata Cupă a Europei, actuala CEV Champions League. Dinamo Moscova s-a impus chiar de la prima ediție, când a trecut în finală de formația poloneză AZS-AWF Varșovia. În drumul spre titlul european, Dinamo Moscova a învins, printre altele, campioana României, Dinamo București, în semifinale. Tot în mandatul antrenoarei Serafima Kundirenko, Dinamo a mai cucerit două titluri continentale, în 1963 și 1965.

Au urmat la cârma echipei alți tehnicieni care au intrat și ei în istoria grupării moscovite, precum Anatoli Sergeievici Sarkisov, Givi Alexandrovici Akhvlediani, au apărut vedete, Nina Smoleyeva, Rosa Salikhova, Antonina Ryzhova, Tatyana Tretyakova, Larisa Bergen, Nina Muradyan, anii 70 fiind cei în care Dinamo Moscova a dominat total voleiul din Rusia și din Europa.

Un milion de euro salariu!

La puțin timp după dezintegrarea Uniunii Sovietice, echipa feminină de volei Dinamo Moscova a dispărut. 12 mai 2004 va rămâne pentru totdeauna o dată de referință în istoria clubului. E data la care echipa a fost readusă la viață!

Victoriile nu au întârziat să apară, Dinamo Moscova revenind în prim-planul voleiului din Rusia și din Europa. Printre vedetele de azi ale multiplei campioane se numără Nataliya Goncharova, Anna Makarova, Maja Ognjenović, Irina Fetisova și Ekaterina Efimova, venită în acest an de la VC Yenisey Krasnoyarsk.

Cu aproape un milion de euro pe sezon, Nataliya Goncharova e una dintre cele mai bine plătite jucătoare din voleiul european.