Primarul General, Nicuşor Dan, a susţinut astăzi, 18 noiembrie, o conferinţă de presă. Cu această ocazie, aprezentat un raport de activitate al primelor săptămâni de mandat și a anunţat primele măsuri luate pentru rezolvarea problemelor urgente ale Capitalei, în cele trei săptămâni de la preluarea mandatului.

Am detaşat aproximativ 300 de persoane către DSP Bucureşti, Serviciul de Ambulanţă şi DSP Ilfov”

Criza sanitară, situaţia financiară a Primăriei Capitalei şi rezolvarea problemelor sistemului de termoficare sunt cele trei domenii în care s-a acţionat cu prioritate.

Primarul General, Nicuşor Dan: „Am detaşat 200 de persoane de la Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti către DSP, am organizat la Arena Naţională un call center de 270 de posturi la care colaborează şi studenţi de la Facultatea de Medicină Carol Davila. Astfel, în momentul acesta nu mai există întârzieri în ceea ce priveşte anchetele epidemiologice. Alte 40 de persoane angajate la Administraţia Spitalelor au fost detaşate către Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, pentru că şi acolo există deficit de personal, iar 50 de persoane au fost detaşate la DSP Ilfov.

Avem totodată acorduri cu hoteluri din Bucureşti, în cazul în care se va impune carantinarea. Singura provocare rămâne în continuare suplimentarea paturilor la secţiile ATI de la spitalele administrate de Primărie, pentru care trebuie să găsim soluţii”.

În ceea ce priveşte transportul public în comun, edilul a explicat că s-au identificat cele mai aglomerate linii de transport la orele de vârf, dar şi rutele unde pasagerii obişnuiesc să nu poarte mască de protecţie şi se vor lua măsuri urgente pentru rezolvarea acestor situaţii.

Intervenţii prompte pentru remedierea avariilor în sistemul de termoficare şi extinderea call center-ului Termoenergetica

Referitor la problemele sistemului de termoficare, Primarul General a declarat: „În ultimii patru ani, numărul de avarii s-a triplat, iar pierderile de apă din reţea sunt tot mai mari, ceea ce înseamnă că vom avea multe avarii. Ce putem face e să intervenim în cel mai scurt timp posibil la sutele de avarii care se vor produce. Vom informa de asemenea cetăţenii în timp real de disfuncţionalităţile apărute şi am înfiinţat în acest scop un call center chiar în interiorul Primăriei Capitalei. Tot pentru rezolvarea problemelor sistemului de încălzire şi apă caldă am semnat acel contract de finanţare de 300 milioane euro şi avem promisiunea de la Guvern de încă 200 milioane euro pentru a începe lucrări de schimbare a reţelei principale de transport şi distribuţie”.

Elaborarea unui buget realist

În ceea ce priveşte situaţia financiară a Primăriei Capitalei, Nicuşor Dan a explicat că datoriile acumulate de PMB în ultimii ani au condus la crearea unui climat de neîncredere din partea zonei financiare, ceea ce influenţează cofinanţarea unor proiecte importante pentru Bucureşti: „Am găsit în conturile PMB doar 4 milioane de lei şi popriri pe conturi în valoare de 80 de milioane de lei. Datoriile curente ale Municipalităţii şi ale instituţiilor din subordine însumează 3 miliarde de lei. Soluţia pe care am agreat-o cu Ministerul de Finanţe este să construim un buget realist, să recunoaştem toate datoriile, inclusiv cele ale Termoenergetica şi STB, astfel încât să creăm posibilitatea ca acestea să fie refinanţate”.

Primarul General a mai anunţat că raportul Curţii de Conturi, care vizează activitatea Primăriei Capitalei pentru acest an, semnalează trei deficiente care vizează licitaţia pentru cele 100 de troleibuze, care a fost în final anulată, veniturile încasate de Compania Parking, dar şi plata nejustificată pentru lucrări la două şcoli din Capitală: „am început o investigaţie internă pentru a clarifica de ce s-a avansat cu o licitaţie pe oferte neconforme şi vom lămuri şi de ce prin Compania Parking se încasează mai puţini bani din taxa pentru parcările publice decât atunci când locurile de parcare erau administrate de Administraţia Străzilor”.

Cât priveşte măsurile luate în domeniul protecţiei mediului, Primarul General a reamintit că Ministerul Mediului va acorda Primăriei Capitalei o finanţare de 23 de milioane de lei, pentru extinderea reţelei de staţii de încărcare pentru maşinile electrice.

Stimulentele financiare se vor plăti in continuare

„În zona socială, am reuşit să facem fluxul astfel încât să plătim în ritmul de până acum stimulentele pentru adulţii şi copiii cu dizabilităţi, pentru nou-născuţi, pentru femeile însărcinate, pentru familiile monoparentale şi pentru prevenirea abandonului şcolar. Acestea sunt plăţile pe care, în ciuda situaţiei financiare extrem de dificile, continuăm să le facem lunar.

Avem o problemă cu persoanele fără adăpost care e amplificată de faptul că, din cauza condiţiilor de coronavirus, anumite adăposturi nu pot să funcţioneze la capacitatea pe care o aveau înainte. Această problemă este în curs de rezolvare”.

Sprijin financiar pentru sectorul cultural independent

Vorbind despre măsurile viitoare, Primarul Nicuşor Dan, a anunţat că în prima şedinţă de consiliu va propune acordarea unui sprijin financiar pentru sectorul cultural independent, grav afectat de criza sanitară precum şi pentru galeriile de artă din Bucureşti.