Dati in trafic primii kilometri de autostrada in Moldova

Am participat, astăzi, alături de Președintele Klaus Iohannis si de Premierul Ludovic Orban, la deschiderea traficului pe VO Bacău, un proiect finalizat înainte de termenul contractual care era sfârșitul lunii ianuarie 2022.

Mă bucur că am reușit să dăm în trafic primii kilometri din Autostrada Moldovei, cei 16 km la profil de autostradă din VO Bacău.

Concluzia este doar una: SE POATE și în România să finalizăm proiecte de infrastructură de transport înainte de termen!

A fost posibil acest lucru printr-o strânsă colaborare între cei doi parteneri CNAIR și Antreprenor, prin multă muncă și seriozitate, prin închiderea tuturor etapelor proiectului cu mult profesionalism, având în vedere ca am preluat acest proiect la un stadiu fizic de 27% si cu neajunsuri care au pus în pericol parcursul lui – lucrări neautorizate, neacoperite de reglementări în materie de mediu”, a transmis miercuri ministrul Transporturilor, Lucian Bode.

În anul 2020, s-au asigurat resursele financiare derulării proiectului prin plăți efectuate în valoare de 467 milioane le, comparativ cu facturi plătite în cuantum de 126 milioane lei, până in noiembrie 2019, am reușit revizuirea acordului de mediu și am obținut finanțarea europeană în valoare de 143 de milioane de euro.

„Pentru Regiunea Moldovei, în ultimele 12 luni, proiectele de infrastructură de transport au fost impulsionate, dovadă fiind că toate aceste obiective de investiție, fie că vorbim de A13 Brașov-Bacău, fie că vorbim de A7 Ploiesti-Siret sau despre A8 Tg Mureș-Tg. Neamț-Iași -Ungheni, au înregistrat evoluții importante.

Autostrada Modovei, A7, care leagă de la Nord la Sud Moldova, este unul dintre proiectele propuse la finanțare prin PNRR, iar în anul 2026 conform condiționalităților specifice acestui instrument de finanțare europeană, trebuie finalizat. Este un proiect matur care este în grafic și sunt încrezător că va evolua conform așteptărilor, astfel încât in anul 2026 să se circule pe cei aprox 430 de km de la Ploiești la Siret.

Toate proiectele mari de infrastructură din regiunea Moldovei sunt importante, ele sunt complementare, nu în competiție unele cu altele”, a mai punctat ministrul.

DETALII:
Informații suplimentare

Lungimea întregii lucrării este de 30,843 km. Reamintim că în data de 03.09.2020 s-a deschis traficul pe 7,366 km, iar astăzi, 02.12.2020 s-a deschis traficul pe 20,299 km din care 16,269 km sunt la profil autostrada.

Antreprenorul este Asocierea dintre SC Spedition UMB SRL si SC Tehnostrade SRL, iar valoarea contractului este 668.330.294,63 lei fără TVA.

Sursa de finanţare: Fonduri Europene Nerambursabile.

Proiectul a constat în construirea a:

• 7 poduri

• 8 pasaje

• 1 nod rutier

• 7 intersecții de tip girații

• 1 parcare de scurta durata

Realizarea variantei de ocolire a Municipiului Bacău va avea efecte pozitive privind: reducerea emisiilor de poluanți în aer în zona locuită a municipiului Bacău, fluidizarea traficului din zonă, reducerea timpului și costurilor de transport, creșterea siguranței în trafic și este amplasat pe Rețeaua Trans-Europeană de Transport (TEN-T), proiect al Uniunii Europene care prevede crearea unei rețele complete de transport auto, feroviar și naval.