De la 1 ianuarie: Acciza la tigarete, aliniata cerintelor impuse de reglementarile europene

Acciza la ţigarete va fi aliniată cerinţelor impuse de reglementările europene, începând cu 1 ianuarie, ca urmare a Directivei care impune ca acciza totală la ţigarete să reprezinte cel puţin 60% din preţul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul, iar în prezent, în România, nivelul accizei reprezintă doar 58,7%. Acciza va ajunge la 546.21 lei de la nivelul curent de 533.97 lei.

Autoritățile transmit că, având în vedere că, începând cu data de 1 aprilie, acciza la ţigarete se situează sub pragul minim impus de legislaţia UE, Parlamentul a adoptat recent un amendament la Codul Fiscal pentru corectarea situaţiei şi evitarea sancţiunilor din partea Comisiei Europene.

PRECIZARE: Directiva 2011/64/UE impune ca acciza totală la ţigarete să reprezinte cel puţin 60% din preţul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul.

Concret, în acest context, acciza va creşte de la începutul anului viitor cu 12.24 lei la 1000 de ţigarete, de la nivelul curent de 533.97 lei, la 546.21 lei.

În absenţa acestei ajustări, Comisia Europeană ar fi putut demara procedura de infringement în cazul României, începând din 1 ianuarie 2021.

Potrivit news.ro, în România nivelul accizei reprezintă în momentul de faţă doar 58,7% din acest preţ de vânzare cu amănuntul. 

foto: ziare.com