Primarul General, Nicușor Dan, a avut astăzi, la sediul ministerului Mediului, o întâlnire de lucru cu premierul Ludovic Orban și ministrul Mediului, Mircea Fechet.

*Acord de principiu pentru amenajarea Lacului Morii şi Parcului Natural Văcăreşti

Primarul General, Nicuşor Dan a declarat: „Problema calităţii aerului este una din cele mai importante probleme pe care le are Bucureştiul. Şi, ca multe alte probleme importante, precedenta administraţie a mimat că se preocupă de această problemă şi nu a făcut nimic. N-o spun eu, o spune Comisia Europeană. După cum ştiţi, a existat o condamnare a României pentru Bucureşti de către Curtea Europeană de Justiţie şi în acea decizie o să găsiţi punctul de vedere al Comisiei Europene, care spune că planul pentru îmbunătăţirea calităţii aerului propus de Municipalitate nu are nicio valoare practică. Deci scopul acestei întâlniri şi scopul tuturor demersurilor noastre viitoare este să ne ocupăm cu adevărat de această problemă.

Avem un acord de principiu pentru amenajarea a două locuri importante ale Bucureştiului care aparţin ministerului Mediului, prin Apele Române. Este vorba despre Lacul Morii şi Parcul Natural Văcăreşti. O să existe un parteneriat între Primăria Capitalei, Minister, Apele Române şi va exista un concurs internaţional de soluţii”.

* Extinderea reţelelor de încărcare a autoturismelor electrice

Nicusor Dan a anunțat, totodată că Primăria Capitalei va aplica la Ministerul Mediului pentru extinderea reţelelor de încărcare a autoturismelor electrice „pentru că stimularea trecerii de la benzină, motorină către vehiculele electrice este importantă pentru diminuarea poluării aerului din Bucureşti. Vom colabora de asemenea şi pentru rezolvarea uneia dintre cele mai mari probleme ale Bucureştiului: deşeurile. Şi aici este doar începutul unei discuţii pe care o s-o avem împreună cu Ministerul Mediului şi cu Consiliul Judeţean Ilfov, pentru că este o problemă comună pentru Bucureşti şi pentru Ilfov.

Tot astăzi am decis, pentru că există o deficienţă de resurse la nivelul Gărzii de Mediu a Municipiului Bucureşti, să ajutăm Garda de Mediu cu poliţişti locali care să fie detaşaţi de la Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti, pentru a face echipe mixte care să controleze respectarea normelor de mediu”.

*Parteneriat intre Ministerul Mediului şi Primăria Capitalei

Ludovic Orban: „Am dorit să fiu prezent la această întâlnire cu Primarul General al Capitalei, Nicuşor Dan şi echipa de conducere a Ministerului Mediului, pentru a garanta sprijinul oferit de Guvern şi Ministerul Mediului tuturor proiectelor Primăriei Capitalei de reducere a poluării, astfel încât bucureştenii să aibă parte de un oraş curat. În primul rând, măsurile pentru Bucureşti se vor lua în cadrul unui parteneriat extrem de serios şi de angajant între Ministerul Mediului şi Primăria Capitalei. În al doilea rând, vom identifica resurse financiare pentru a putea susţine toate proiectele şi programele importante.

De asemenea, vom garanta adoptarea de decizii care într-adevăr să permită cu adevărat Primăriei Capitalei să aibă un rol decisiv în aplicarea hotărâtă a programelor de mediu”.

*NECESARE! Protocoale pentru gestionarea deşeurilor

Ministrul Mediului, Mircea Fechet: „Am avut o primă întâlnire de lucru extraordinar de importantă şi de fructuoasă, atât pentru Ministerul Mediului, cât şi pentru Primăria Generală a Capitalei! Pot anunţa că abia acum avem un parteneriat serios, concret şi onest cu Primăria Bucureşti.

Primul lucru despre care aş dori să discut este calitatea aerului în Municipiul Bucureşti. În foarte scurt timp vom avea cea mai mare extindere a reţelei de măsurare a aerului din istoria Capitalei, respectiv de la opt puncte de măsurare, câte avem astăzi, vom ajunge la 85 de puncte de măsurare. Bucureştenii vor şti în timp real din informaţii certe şi foarte precise cum stăm cu poluarea aerului”.

Ministrul Mediului a mai declarat că a convenit cu edilul șef ca Primăria Capitalei să aplice pentru extinderea reţelelor de încărcare a autoturismelor electrice, în acest scop existând un buget al fondului de mediu de 23 de milioane de lei: „Deşi programul s-ar fi terminat la 30 octombrie, am hotărât împreună cu colegii de la Fondul de Mediu să îl prelungim cu cel puţin o lună pentru ca Primăria Capitalei să poată să aplice şi să beneficieze de aceste staţii de încărcare. De asemenea, un alt punct sensibil despre care am discutat se referă la managementul deşeurilor în Municipiul Bucureşti şi în împrejurimi. Vom demara nişte protocoale concrete prin care împreună cu administraţia judeţului Ilfov, într-un parteneriat cu Ministerul Mediului, cu Fondul de Mediu, dacă e cazul, şi bineînţeles cu Primăria Generală a Capitalei, să venim cu o soluţie serioasă şi concretă, pe termen mediu şi lung, pentru gestionarea deşeurilor din Municipiul Bucureşti în perioada următoare”.