Doua persoane retinute in cazul poluarii din Bucuresti

Au fost depistate 3.322 de persoane urmărite la nivel național.

Marţi, 3 martie 2020, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, sprijiniți de comisari ai Gărzii de Mediu, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, au pus în aplicare 9 mandate de percheziție, în București și județele Ilfov și Giurgiu, într-un dosar penal privind săvârșirea unor infracțiuni ce aduc atingere mediului.

„În cursul anului 2019, poliţişti ai Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti –  Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice au declanşat verificări cu privire la activitatea unor persoane fizice şi juridice despre care existau indicii cu privire la săvârșirea infracţiunilor de colectarea, transportul, valorificarea sau eliminarea de deșeuri, inclusiv supravegherea acestor operațiuni și întreținerea ulterioară a spațiilor de eliminare, precum și acțiunile întreprinse de brokeri în procesul de gestionare a deșeurilor, cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniu, care pot provoca decesul ori vătămarea gravă a unei persoane sau un prejudiciu semnificativ adus mediului și deversarea, emiterea sau introducerea cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniu, a unei cantități de materiale  în aer sau sol care pot provoca decesul ori vătămarea gravă a unei persoane sau un prejudiciu semnificativ adus mediului, aşa cum este prevăzut în Legea nr. 101/2011 rep. pentru prevenirea şi sancţionarea unor fapte privind degradarea mediului.

Astfel, în cauză a fost desfăşurat un complex de activităţi de cercetare,  în data de 03.03.2020 au fost puse în aplicare un număr de 9 mandate de percheziţie domiciliară, fiind conduse la sediul Poliţiei Capitalei, pentru audieri, un număr de 20 de persoane.

Din datele obţinute a rezultat presupunerea rezonabilă că în perioada iunie – decembrie 2019, administratorii a 2 societăți comerciale  și o persoană fizică au dispus colectarea, transportarea și  deversarea sau îngroparea unor cantități însemnate de deșeuri în locuri neautorizate, provocând prejudicii semnificative mediului.

A fost dispusă măsura reținerii pentru o perioadă de 24 ore față de doi suspecți, urmând ca  aceștia să fie prezentați magistraţilor cu propunere legală.

De asemenea, la propunerea organelor de cercetare penală, prin ordonanța Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București a fost dispusă măsura sechestrului asigurător până la concurența sumei de 6.000.000 lei, în vederea acoperirii prejudiciului cauzat prin reconstrucție ecologică.

Activitățile desfășurate în cadrul dosarului penal au beneficiat de sprijinul  de specialitate al  Direcției Operațiuni Speciale.

Astăzi, 3 martie, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul Investigarea Criminalității Economice, sprijiniți de comisari ai Gărzii de Mediu, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, pun în aplicare 9 mandate de percheziție, în București și județele Ilfov și Giurgiu, într un dosar penal privind săvârșirea unor infracțiuni ce aduc atingere mediului.

Sunt efectuate cercetări cu privire la activitatea desfășurată de două societăți comerciale și mai multe persoane fizice, care ar fi colectat, transportat, deversat și îngropat deșeuri în locuri neautorizate, provocând prejudicii semnificative mediului.

Facem precizarea că efectuarea percheziţiei domiciliare este o etapă în cadrul procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, ce are drept scop administrarea probatoriului necesar soluţionării cauzei, care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.