EVENIMENT CU IMPACT ISTORIC: Dezvelirea monumentului dedicat Reginei Maria la Palatul Stirbey din Buftea

Consiliul Județean Ilfov, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, inaugurează azi monumentul dedicat Reginei Maria.

Consiliul Județean Ilfov, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, inaugurează azi monumentul dedicat Reginei Maria. Evenimentul va avea loc la intrarea în Palatul Stirbey din Buftea. Ceremonia va fi transmis live pe Facebook, începând cu ora 14.00.
momentul nu este ales întâmplător, deoarece chiar astăzi se împlinesc 144 de ani de la nașterea reginei Maria. Regina Maria a fost supranumită „regina soldat”, pentru implicarea activă pe front. Soldații ajunși în spitalele de campanie în timpul Primului Război Mondial au văzut-o și au simțit-o ca pe „mama răniților”.
După război, Regina Maria s-a implicat nu doar în politică, ci și în diplomație. A fost unul din principalii actori ai Marii Uniri din 1918 și a purtat negocieri pentru recunoașterea internațională a statului român reîntregit.
Numele Reginei Maria este legat și de o localitate din Județul Ilfov. În 1916, în Primul Război Mondial, Palatul Stirbey, din Buftea, a fost loc de refugiu pentru suverană și pentru copiii săi. Cu toate acestea, în Buftea nu a existat până acum niciun monument dedicat reginei.
După inaugurarea monumentului, evenimentul dedicat Reginei Maria va continua cu premiera filmului documentar “Regina Maria- portretul iubirii”, în regia lui Salex Iatma.

Consiliul Județean Ilfov, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, inaugurează azi monumentul dedicat Reginei Maria.