Vineri, 27 noiembrie, odată cu evenimentul „Bach by Concerts”, va debuta cea de-a XV-a ediție a Festivalului de Muzică Veche București. Prima (și… sperăm ULTIMA!) ediție online din istoria festivalului.

Muzica ne dăruiește, ne bucură, ne… învață…

​Festivalul a adus în fața publicului român, până în prezent, peste 270 de artiști din 20 țări care au concertat în aproximativ 95 de spectacole, au susținut masterclass-uri, conferințe și prezentări de instrumente istorice. Acesta este unul dintre cele mai importante evenimente de muzică cultă din România și a fost cotat pe locul patru între „cele mai frecventate festivaluri din București” (conform Barometrului de consum cultural pe anul 2014 realizat de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală). De asemenea, Festivalul este considerat cel mai important eveniment de muzică veche din Sud-Estul Europei iar în 2015 a devenit membru al prestigioasei Rețele Europene de Muzică Veche (REMA). Festivalul este dedicat muzicii vechi europene, pe afișele sale regăsindu-se de la piese medievale până la muzica renascentistă, barocă, bizantină. Concertele festivalului îmbină muzica, vizualul şi teatrul, angrenând publicul într-o serie de povești culturale născute din timpuri imemoriale.

​Cu gândul la arta unor epoci demult apuse, dar cu rădăcinile adânc înfipte în prezent, ediția de anul acesta a Festivalului de Muzică Veche București s-a adaptat condițiilor dificile prin care trecem și a mutat toate concertele în mediul online. Astfel, 7 evenimente de înaltă ținută, cu artiști de prim rang din muzica românească și europeană, vor ajunge la un public mai larg prin intermediul site-ului earlymusic.ro și al paginilor dedicate Festivalului pe platformele Facebook și Youtube.

IMPORTANT: Printre invitații din acest an se numără Xavier Díaz-Latorre (chitară barocă/teorbă), Ketil Haugsand (clavecin), Yuko Inoue (fortepiano), Melinda Béres (vioară barocă), Mircea Ionescu (vioară barocă), Rafael Butaru (vioară barocă), Csibi Dávid (violă barocă), Ciprian Câmpean (violoncel baroc), István Csata (viola da gamba și violone) și Raluca Enea (clavecin) sau Ansamblul de Muzică Veche „Codex” (Sf. Gheorghe), printre alții. Festivalul de Muzică Veche București este organizat de Asociația Antiqva și de agenția Medieval Praxis.

Program:

Bach by Concerts

Vineri, 27 Noiembrie 2020, ora 19

Melinda Béres, Mircea Ionescu, Rafael Butaru – viori baroce Csibi Dávid – viola barocă

Ciprian Câmpean – violoncel baroc

István Csata – violone

Raluca Enea – clavecin

La guitarre du Roi

Sâmbătă, 28 Noiembrie 2020, ora 19

Xavier Díaz-Latorre – chitară barocă/teorbă

Solo or 2

Duminică, 29 Noiembrie 2020, ora 19

Melinda Béres, Csibi Dávid – viori baroce

Viola da gamba – the story

Luni, 30 Noiembrie 2020, ora 19

István Csata – viola da gamba Raluca Enea – clavecin

Bach. Sons and Friends

Joi, 3 Decembrie 2020, ora 19

Ketil Haugsand – clavecin Yuko Inoue – fortepiano

Dulce carmen et melodum

Vineri, 4 decembrie 2020, ora 19

Ansamblul de Muzică Veche „Codex”

Haendel vs Haendel

Sâmbătă, 5 Decembrie 2020, ora 19

Cristina Vasilache – soprană

Mircea Ionescu, Rafael Butaru – viori baroce Ciprian Câmpean – violoncel baroc

Raluca Enea – clavecin