Expertii Comisiei Europene vor sprijini Ministerul Sanatatii pentru reorganizarea sistemului transfuzional din Romania. Mai putin de 2% dintre romani doneaza sange!

Timp de două zile, la București, experți români și străini în domeniul transfuzional discută despre optimizarea sistemului cu scopul de a elabora planul de actiune necesar pentru reorganizarea si modernizarea sistemului transfuzional din Romania.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății a participat joi, 12 septembrie, la deschiderea seminarului “Reorganizarea Sistemului de Transfuzie din România”, eveniment organizat de către Ministerul Sănătății în parteneriat cu Comisia Europeană.
Timp de două zile, la București, experți români și străini în domeniul transfuzional vor discuta despre optimizarea sistemului cu scopul de a elabora planul de actiune necesar pentru reorganizarea si modernizarea sistemului transfuzional din Romania.
Important de știut, în prezent, mai puţin de 2% dintre români donează sânge, astfel că spitalele se confruntă frecvent cu crize de sânge.
“Vom pune la dispozitia grupului de experti rezultatele auditului realizat de experti internationali in anul 2017, dar si rezultatele evaluarilor proprii rezultate in urma inspectiilor realizate in centrele de transfuzii din tara. Am considerat ca este o conditie esentiala pentru reusita acestui demers sa realizam o analiza amanuntita a sistemului transfuzional de astazi, care sa identifice punctele critice pe diverse paliere, cum ar fi resursele, locatiile sau nivelul de dotare cu echipamente existent astazi în centrele de transfuzii”, a declarat Sorina Pintea în deschiderea evenimentului.
Ministerul Sănătății a lansat în dezbatere publică proiectul de Ordonanta de Urgență care aduce modificări de organizare și funcționare a Legii 282/2005 privind organizarea activității de transfuzie sanguină, donarea de sânge și componente sanguine de origine umană, precum și asigurarea calității și securității sanitare, în vederea utilizării lor terapeutice și care va reprezinta baza legală necesară pentru reorganizarea sistemului transfuzional din Romania.
“Bineînțeles că, pentru reorganizarea și modernizarea sistemului, este nevoie de fonduri și planul final care va fi agreat trebuie finanțat. Avem sprijinul Ministerului Fondurilor Europene, care ne va ajuta să accesăm fonduri nerambursabile pentru implementarea acestui plan”, a mai spus Sorina Pintea.

Timp de două zile, la București, experți români și străini în domeniul transfuzional discută despre optimizarea sistemului cu scopul de a elabora planul de actiune necesar pentru reorganizarea si modernizarea sistemului transfuzional din Romania.

foto: ziare.com