Firmele de transport persoane OBLIGATE sa asigure transportul elevilor. Altfel, li se retrage licenta

La urma urmelor, e firesc ca elevii să circule în condiții decente și să aibă parte de facilități astfel încât ACCESUL LA EDUCAȚIE să nu fie o vorbă-n vânt.

La urma urmelor, e firesc ca elevii să circule în condiții decente și să aibă parte de facilități astfel încât ACCESUL LA EDUCAȚIE să nu fie o vorbă-n vânt. Elevii trebuie stimulați, trebuie încurajați, trebuie motivați.
S-a decis: Transportul rutier intrajudeţean va intra în sfera serviciilor publice, iar transportul elevilor, al persoanelor cu dizabilităţi, al pensionarilor şi al categoriilor de persoane defavorizate care beneficiază de facilități de transport va fi asigurat de operatorii de transport, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro de la Ministerul Dezvoltării.
Guvernul României a adoptat în şedinţa din 10 decembrie proiectul de Lege privind abrogarea unor prevederi ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 51/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane.
IMPORTANT: Acest proiect de lege nu a fost prezentat în dezbatere publică sau transparenţă decizională. Conţinutul său nu este cunoscut încă.
Potrivit comunicatului transmis de Ministerul Dezvoltării, operatorii de transport care dețin în prezent licențe vor avea obligaţia, sub sancțiunea retragerii licenței, să asigure transportul elevilor și al celorlalte categorii de persoane care beneficiază de facilități de transport.
Totodată, proiectul prevede că, până la sfârșitul anului 2020, în scopul asigurării transportului rutier la nivel judeţean, consiliile județene au obligația să organizeze licitaţiile pentru licenţierea transportatorilor ca operatori de servicii publice.
În debutul şedinţei de Guvern, premierul Ludovic Orban a declarat: “Am primit extrem de multe sesizări, din partea multor părinți, că mulți copii sunt în situația în care nu pot să se ducă la școală, pentru că nu li se asigură transportul decât dacă plătesc contravaloarea cursei dus-întors pe care trebuie să o facă. Este vorba de copiii care se duc la școală nu în localitate unde domiciliază, ci în altă localitate și chiar sunt multe familii care nu pot să își permit să suporte acest cost, ba de asemenea mi s-a semnalat, am primit chiar din două judeţe, din Iași și Botoșani, că mijloacele de transport care au licenţe și care fac cursele nici măcar nu mai opresc în locurile obișnuite să ia copiii. Nu putem accepta o astfel de situație în care să restrângem accesul la educație al unor copiii care vor și au dreptul să învețe, să se ducă la școală și va trebui să soluționăm această problemă. Și aici, după cum ați remarcat, profitând de nevoia de a transpune o directivă, de fapt au fost urmărite interese colaterale, împotriva interesului fundamental al copiilor, de a avea asigurată decontarea transportului școlar, transportului spre școala unde învață”.
În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a acestui act normativ, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei și Ministerul Educaţiei şi Cercetării vor elabora un Ordin comun de adoptare a normelor metodologice de aplicare a legii.
*Proiectul de lege face parte din pachetul legislativ asupra căruia Executivul a anunțat că își va angaja răspunderea în Parlament.

La urma urmelor, e firesc ca elevii să circule în condiții decente și să aibă parte de facilități astfel încât ACCESUL LA EDUCAȚIE să nu fie o vorbă-n vânt.

Foto: ziare.com