Formarea profesională – Oportunități și cariere de succes

Ce reprezintă formarea profesională ca activitate văzută prin ochii lui Panait Mihai Cristian, directorul Eurodeal?

Cu o experiență de peste 20 de ani în domeniul formării profesionale a adulților, a decis în anul 2002 să pună bazele centrului de formare profesională Eurodeal, care se ocupă doar de formare profesională acreditată recunoscută în România dar și în străinătate.

Depășind 1000 de cursanți anual, Eurodeal reușește să ajute oameni de diverse categorii sociale și vârstă, să se integreze pe piața muncii și contribuie astfel la povestea celor care sunt în căutarea unui loc de muncă sau vor să facă o schimbare din punct de vedere profesional.

Ce ar îmbunățății în legislația actuală directorul centrului de formare profesională Eurodeal, Panait Mihai Cristian, dacă ar avea această șansă?

Un aspect important ar fi birocrația actuală, care încetinește și îngreunează  buna desfășurare a cursurilor, prin simplificarea procedurilor, salvând astfel timp și bani dar în același timp contribuind semnificativ și la o satisfacție crescută a cursanților.

Alt aspect de menționat ar fi reglementarea de formare profesională aflată în subordinea Autorității Naționale pentru Calificări, respectiv centrele de evaluare de competențe, ce ar trebui mutate la Ministerul Muncii.

O altă sugestie a domnului Panait ar fi soluționarea legislativă pentru cei care nu pot accesa un curs de calificare, condiția minimă fiind absolvirea celor 10 clase de liceu obligatorii, și anume  pentru cei care au doar patru clase, aceștia reprezentând din păcate procentul cel mai mare al șomerilor din România.

Care este percepția oamenilor din România asupra formării profesionale?

După cum relatează directorul Panait Mihai Cristian, există două tipuri de cursanți și anume cei care au intrat în șomaj sau au lucrat în domenii adiacente care au fost afectate și caută să se recalifice, și cea dea doua categorie este a celor care sunt forțați de anumite împrejurări să obțină o calificare autorizată pentru a putea să-și facă o firmă de profil sau sa acceseze o anumită meserie. Statul nu promovează suficient aceasta activitate de formare profesională și în continuare există oameni care nu au auzit de această oportunitate pe care o pot accesa. Având o calificare poți accesa un loc de muncă sigur și automat mai bine plătit.

Dorind să ajute cât mai mulți oameni, încă de anul trecut, prin Centrul pentru Tineret al Municipiului București, au creat un proiect pentru tinerii bucureșteni până în 35 de ani, fără loc de muncă dar cu buletin în capitală de minim 6 luni pentru a putea accesa orice curs disponibil în cadrul Eurodeal, în mod gratuit.

Proiectul s-a bucurat de succes încă de la început ajutând foarte mulți tineri să-și găsească un loc de muncă, aceștia primind și o subvenție dacă se angajau după terminarea cursului, în termen de  6 luni. Acest proiect poate continua și în 2021, dacă primăria va susține în continuare această inițiativă.