FOTO-DOCUMENT: Kirk Douglas, printre… dacii lui Nicolaescu, alaturi de Amza Pellea

Kirk Douglas și Amza Pellea intr-o fotografie DE COLECȚIE care contează enorm pentru noi.

Kirk Douglas și Amza Pellea intr-o fotografie DE COLECȚIE care contează enorm pentru noi. Sergiu

Kirk Douglas și Amza Pellea intr-o fotografie DE COLECȚIE care contează enorm pentru noi.

Dacii este un film istoric româno-francez, regizat în 1967 de Sergiu Nicolaescu. El a fost realizat de Studioul Cinematografic București în colaborare cu Franco-London Film (Franța). Acțiunea filmului se petrece în preajma anilor 86-88 d.Hr, când Domițian, împăratul roman din aceea vreme, a încercat să cucerească Dacia.

Acest film a reprezentat debutul în lungmetraj al regizorului Sergiu Nicolaescu. Filmul se află pe locul 4 în topul celor mai vizionate film românești din toate timpurile după cum atestă un comunicat din 2006 al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România.

Filmul începe cu o secvență parabolă. O armată romană sosește la porțile unei cetăți dacice, iar trimisul roman le cere celor din cetate să deschidă porțile, promițându-le în schimb viața și libertatea. Străjerul de pe cetate îl întreabă cine sunt cei care se află de la porțile cetății, iar solul îi răspunde că ei sunt „stăpânii lumii”. La auzul acestor cuvinte, străjerul îi răspunde astfel: „Veți ajunge dacă noi vom pieri”.

O armată romană comandată de generalul Fuscus (Georges Marchal) se afla pe malul drept al Dunării așteptând momentul potrivit pentru a ataca Dacia. Acesteia i se adaugă legiunile de la Rin conduse de tânărul general Severus (Pierre Brice), iar mai apoi legiunile care-l însoțeau pe împăratul Domițian (György Kovács). În tabără sosise anterior și senatorul roman Attius (Geo Barton), tatăl lui Severus, care-i aduce împăratului vestea că marcomanii s-au răsculat. Împăratul refuză să se întoarcă la Roma, motivând că are nevoie de aurul dacilor pentru a plăti solda militarilor din legiunile romane. În această situație, senatorul Attius traversează Dunărea împreună cu Severus și cu câțiva legionari pentru a purta negocieri cu dacii. Ajuns însă pe malul stâng al Dunării, Attius este ucis de o săgeată trasă de străjerul dac Remaxos (Septimiu Sever). Severus se întoarce în tabără cu trupul tatălui său, iar Domițian dispune atacarea Daciei.

În acest timp, pe pământurile Daciei viața decurgea în liniște și pace. Copiii regelui Decebal (Amza Pellea), Cotyso (Alexandru Herescu) și Meda (Marie-José Nat), mergeau la vânătoare, trăind într-o colibă de la poalele Munților Carpați. În săptămâna următoare, Cotyso a câștigat întrecerea tinerilor luptători de la Argidava. Aducerea veștii că a fost ucis un nobil roman care a călcat pe pământul Daciei îl îngrijorează pe Decebal, cu atât mai mult cu cât Attius era „singurul roman care nu trebuia să moară”. El era de fapt șeful de trib Zoltes care fusese trimis în urmă cu 40 de ani la Roma și a luat numele unui patrician roman ce trăia în Moesia. Dacii îi trimiteau anual o corabie cu aur, iar Attius a reușit să devină o persoană influentă a Romei, el informându-l pe Decebal cu privire la evenimentele petrecute în capitala Imperiului Roman (…).

Potrivit Libertatea.ro, actorul Alexandru Herescu, Cotyso, fiul lui Decebal, în filmul ”Dacii”, a povestit, în urmă cu câțiva ani în Ziarulring: ”Kirk Douglas trebuia să vină pentru «Dacii». Era un pipernicit, o piticanie. Toți aici erau înalți, de peste 1,80. În plus, și Sergiu era înalt. Atunci a găsit el, la Buftea, un dâmb și s-a așezat exact acolo, ca să pară cel mai înalt dintre toți”.

Totuși, nu a a ajuns să joace în Dacii deoarece în perioada în care trebuia să aibă loc filmările, era implicat în alte mari proiecte la Hollywood. Cu toate acestea, Kirk Douglas s-a arătat foarte încântat (fără pic de îngâmfare!) să cunoască și să discute cu actorii șicu membrii echipei ce avea să pună la cale unul dintre cele mai fabuloase filme autohtone, sub semnătura lui Sergiu Nicolaescu.

Povestea a continuat, însă, și Kirk Douglas a fost ”pe listă” pentru filmul ”Mihai Viteazul”, actorul urmând să-l joace chiar pe marele domnitor. ”După succesul internațional al filmului „Dacii”, firma americană Columbia a confirmat dorința de a produce filmul, alături de noi. Îmi dădeau niște actori fabuloși: Orson Welles – împăratul Rudolf, Laurence Harvey – sultanul turc, Elisabeth Taylor și Richard Burton – cuplul Bathory, iar Kirk Douglas și Charlton Heston concurau pentru rolul lui Mihai Viteazul. În plus, americanii ofereau 4 milioane de dolari pentru producția filmului”, a povestit, în urmă cu mai mulți ani, regretatul Sergiu Nicolaescu pentru Historia.

Ei bine, acum nu ne rămâne decât amintirea… Și, firesc, ONOAREA de a-l fi avut, pentru câteva momente, pe pământ românesc, în mijlocul unei constelații de mari artiști, pe legendarul KIRK DOUGLAS. Tocmai când se năștea filmul DACII, o capodoperă cinematografică.

Kirk Douglas a fost un actor, regizor și producător evreu-american de film. De-a lungul unei cariere de 64 de ani, Douglas a apărut în peste 90 de filme, nemuritoare în istoria artei cinematografice.

Kirk Douglas (născut Issur Danielovitch mai târziu Demsky; n. 9 decembrie 1916Amsterdam[*], New YorkSUA – d. 5 februarie 2020, Beverly Hills, SUA).

sursa foto: Dan Negru