FOTOGRAFII-UNICAT, certificat al nasterii Muzeului National al Satului „Dimitrie Gusti”

Citind amintirile lui H.H. Stahl și văzând aceste fotografii realizate fie în timpul campaniilor monografice, fie în timpul transportării gospodăriilor din teren în muzeu, îți dai seama ce muncă titanică a fost în spatele construcției acestui muzeu care poartă acum numele de Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”.

Cât de mult au iubit acei oameni ceea ce făceau, cu câtă pasiune au lucrat pentru a lăsa în urmă ceva durabil!… Și ar fi de amintit de ceea ce spunea acum ceva timp, într-un interviu pentru revista Sinteza, acad. Georgeta Stoica, cea care și-a dedicat peste 25 de ani cercetării satului românesc, conservării identităţii culturale şi spirituale româneşti: „Am mers pe teren călare pe măgar, pe cal, cu căruţa cu faetonul,… dar am mers!”

OAMENI și FAPTE. De dragul unei idei strălucite, de dragul acelei imuabile și desăvîrșite veșnicii care s-a născut la sat, ca să ne fie nouă leagăn și povață, taină și hram…

Satul, situat în inima unei lumi, își e oarecum sieși suficient. El n-are nevoie de altceva decât de pământul și de sufletul său și de un pic de ajutor de sus, pentru a-și suporta cu răbdare destinul”. (Lucian Blaga- „Elogiu satului românesc”)

Foto: Arhiva Muzeului National al Satului
Documentare: dr.Aurelia Tudor, cercetator