FSE „SPIRU HARET“- studiu: peste 55% dintre cadrele didactice participante la un sondaj de opinie NU vor sa se vaccineze anti-Covid-19

Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“ anunță că a realizat, în perioada 16 – 21 decembrie 2020, un sondaj în rândul angajaților din învățământ, pentru a vedea percepția acestora privind redeschiderea unităților școlare și vaccinarea voluntară.  Chestionarul vine în contextul în care Agenția Europeană pentru Medicamente ar urma să aprobe în 23 decembrie vaccinul Pfizer/ BioNTech, primul vaccin anti-COVID pentru uz în Uniunea Europeană.

Astfel, din ianuarie, autoritățile române ar urma să înceapă vaccinarea populației. Potrivit Strategiei de vaccinare, în România, în prima etapă vor intra cadrele medicale, urmând ca în etapa a doua să fie cuprinși și angajații din sistemul de învățământ.


  • Peste 13.000 de angajați din învățământ au răspuns la chestionar;
  • 56,3% dintre repondenți spun că NU sunt de acord să se vaccineze împotriva Covid-19;
  • 43,2% dintre repondenți afirmă că doresc revenirea la școală și la predarea față în față înainte de începerea campaniei de vaccinare.

Precizare: Potrivit studiului, 13.356 de angajați din învățământ au răspuns la întrebările puse de FSE „SPIRU HARET“, cele mai multe dintre acestea (92,6% ) fiind cadre didactice.

Așa cum reiese din analiză, majoritatea persoanelor chestionate doresc redeschiderea unităților de învățământ și revenirea la predarea față în față.

Potrivit studiului, peste 70% din cei care au răspuns la chestionar, mai precis 73,1%, doresc redeschiderea grădinițelor; 75,7% doresc ca elevii din clasele pregătitoare și I-IV să revină în clase; 70,6% sunt pentru redeschiderea școlilor pentru elevii claselor V-VIII; 69,4% au răspuns că vor redeschiderea liceelor și școlilor profesionale.

Da, e logic, e de înțeles majoritatea cadrelor didactice (și clar, același lucru se întâmplă și în cazul elevilor!) să dorească revenirea la cursurile din clase, în firescul lucrurilor. Din păcate, însă, situația, momentan, este încă destul de complicată. Și dacă nici vaccinare nu se dorește (unii opunându-se de la bun început chiar și măsurilor de protecție ABSOLUT FIREȘTI într-un atare context), atunci… deciziile vor fi și ele… greu de luat. Iar parcursul problemelor ar putea avea încă multe sincope de acum încolo.