Gabriela Firea: Poluare pe lacul Baneasa; Reactia Garzii de Mediu

Primarul general al capitalei, Gabriela Firea, a semnalat, pe pagina sa de facebook, ca lacul Baneasa fost poluat astazi.

„Poluare pe Lacul Baneasa! Poate fi o deversare de pacura sau alta substanta de la locuintele de pe malul lacului. Am inchis stavilarul spre Herastrau. Garda de mediu trebuie sa afle urgent cine este poluatorul. In caz ca nu are alte preocupari…”, a scris Firea.

Replica Garzii de Mediu nu a intarziat:

„Apele Române au intervenit pe râul Colentina – acumularea Băneasa, pentru limitarea și diminuarea efectelor negative ale poluării accidentale.
În dimineata zilei de 30.05.2020, dispeceratul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Ilfov – București a fost anunțat telefonic, de către dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgența (ISU) Bucuresti – Ilfov privind o posibilă poluare cu produs uleios, pe suprafața lacului de acumulare Băneasa, pe malul stâng, în zona străzii Gârlei, nr. 90, sector 1 Bucuresti. Poluarea se manifesta prin irizații discontinue, pe o lungime de câțiva zeci de metri.
Menționăm că, lacul de acumulare Băneasa se află în administrarea Consiliului General al Municipiului București prin Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București(ALPAB).
Astfel, dispeceratul SGA Ilfov Bucuresti a anunțat dispeceratul ALPAB privind posibila poluare, necesitatea verificării în teren și, după caz, luarea măsurilor pentru limitarea și diminuarea efectelor negative ale poluării accidentale.
Drept urmare, Inspecția Apelor din cadrul SGA Ilfov – Bucuresti împreună cu reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu (GNM) – Comisariatul Municipiului București s-au deplasat la fața locului de unde au confirmat poluarea apei cu produs uleios și irizații discontinue.
Totodată, reprezentanții Apelor Române au coordonat din punct de vedere tehnic intervenția operativă pentru colectarea irizațiilor discontinue de pe suprafața apei. De asemenea, au recoltat probe de apă pentru efectuarea de analize fizico – chimice în laboratorul propriu de calitate a apei (rezultatele analizelor vor fi transmise în timp util instituțiilor implicate în această acțiune).
În urma încheierii notei de constatare s-au stabilit următoarele măsuri pe care ALPAB trebuie să le respecte:
– se va monitoriza luciul de apă pentru constatarea unei eventuale mortalități piscicole sau afectarea biodiversității lacului, situație în care se vor anunța imediat GNM-CMB și SGA Ilfov – București;
– se vor monta, în continuare, baraje absorbante și material absorbant până la înlăturarea completă a irizațiilor de pe lacul Băneasa;
– după utilizare, barajele absorbante cu caracter periculos vor fi colectate astfel încât să nu fie afectat spațiul verde adiacent lacului și vor fi predate către o societate autorizată în vederea eliminării finale.
„Am dispus deplasarea în teren a unei echipe din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Ilfov – București pentru investigații și limitarea efectelor poluării de pe suprafața lacului de acumulare Băneasa, de pe râul Colentina. În ceea ce priveşte eliminarea surselor de poluare este nevoie de implicarea activă a tuturor factorilor de mediu pentru identificarea corectă a problemelor și, implicit, luarea măsurilor care necesită a fi întreprinse pentru îmbunătăţirea stării mediului acvatic și aducerea acestuia la starea inițială”, a declarat directorul general al A.N. „Apele Române”, Ervin MOLNAR.