HAI SA DAM MANA CU MANA…

Astăzi aniversăm 161 de ani de la UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE.

Astăzi aniversăm 161 de ani de la
UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE

Unirea de la 24 ianuarie 1859 a însemnat primul pas în formarea ROMÂNIEI Mari din 1918, fiind un triumf al relaţiilor diplomatice, într-o conjunctură favorabilă la nivel internațional. 💙💛❤ Dând dovadă de multă inteligenţă, elita politică din cele două principate româneşti a ales acelaşi domnitor: Alexandru Ioan CUZA.
În Moldova a fost votat, în unanimitate, în data de 5 ianuarie 1859, iar în Ţara Românească în 24 ianuarie 1859. Acest fapt a fost considerat de Poarta Otomană și de Austria drept o încălcare a Convenției de la Paris din 1858, însă în acel text nu se stipula ca domnii aleși în cele două Principate să fie persoane diferite.
Nimic n-ar fi fost posibil fără IMPLICAREA MASIVĂ A POPORULUI şi fără EFORTURILE INTELECTUALILOR VREMII polarizaţi în Iaşi şi Bucureşti, care pas cu pas au urmărit a împlini visul românilor din cele două părţi ale Milcovului.
DOMNIA LUI ALEXANDRU IOAN CUZA, deși scurtă (1859-1866), A FOST PERIOADA DE MAXIMĂ DEZVOLTARE A ROMÂNIEI MODERNE pentru că Parlamentul unic şi Guvernul condus de Mihail Kogălniceanu au reuşit să impună MĂSURI IMPORTANTE: reforma electorală, legea contabilităţii, legea pentru comunele urbane şi rurale, codul de procedură penală şi civilă (1864), secularizarea averilor mănăstirești, reforma agrară şi a învățământului ; în 1866 a fost adoptată prima Constituție a Principatelor Române Unite.

Ar trebui să conștientizăm: Unirea Principatelor de la 1859 ne-a deschis aripile pentru a reuşi să avem o ţară şi un viitor care să ne aparţină în totalitate nouă, poporului român, fiind unul dintre actele de curaj cu cele mai importante consecinţe istorice!
LA MULȚI ANI, ROMÂNIA
!

Haideți, oameni buni să sărbătorim și să cinstim țara așa cum se cuvine!

Astăzi aniversăm 161 de ani de la
UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE.