INEDIT: De Boboteaza, cu Regele Mihai, in 1942

Bucureștenii și… noi, românii, toți laolaltă ar trebui să ținem mintea oarece… Vorba-aceea: „Fără istorie, am fi mai altfel și ami săraci” și n-am ști să abordăm sau să înțelegem prezentul și nici viitorul!

Înainte de al Doilea Război Mondial, în București exista o tradiție legată de Bobotează: regele venea pe malul Dâmboviței și arunca o cruce în apa foarte rece, iar câțiva temerari se întreceau s-o recupereze. Fotografia de față e din 1942 și surprinde momentul când trei credincioși intrau în apa râului după ce Regele Mihai (în uniformă, în capătul scărilor) aruncase crucea, în prezența patriarhului Nicodim (în stânga regelui) și flancat de gărzile regale.

Scena avea loc de regulă la Piața Senatului, azi Piața Națiunile Unite. Pe atunci, acolo exista un alt pod, de piatră, a cărui amenajare înconjurătoare permitea coborârea pe trepte până la apa Dâmboviței. După sistematizarea din anii ’80 și recanalizarea râului, nu s-a mai făcut o astfel de amenajare.

Și ar mai trebui știut ceva: în treacă cătte locul evenimentului dar și la plecare, și Majestatea Sa, dar, adesea, chiar și cei din garda personală sau dintre „oamenii de la palat”, cu înduioșare față îndeosebi pentru copiii și bătrânii ieșți în cale anume să-l vadă și să-l salute pe Rege, îi mângîiau și le întindeau prietenește mâna… Și nu doar într-o formulă…„standard”, de… imagine!

foto: Willy Pragher/ sursa Rezistența Urbană