INEDIT: Maria Tanase, in fata casei parintesti

FOTOGRAFIE RARĂ: Privighetoarea muzicii românești, Maria Tănase, în fața casei părintești, în care s-a născut din mahalaua Cărămidari.

Maria Tănase (n.25 septembrie 1913, București,d. 22 iunie 1963, București) a fost o strălucită interpretă română de muzică populară, ușoară, lăutărească, romanțe și teatru de revistă. A fost supranumită, pe bună dreptate, Pasărea măiastră de către Nicolae Iorga în anul 1938.

Artista a fost al treilea copil al Anei Munteanu, originară din legendara Comună Cârța- județul Sibiu, din tărâmul Țării Făgărașului, loc de care marea cântăreață avea să fie legată sufletește pe vecie și care a avea să-i înrâurească multe cântece și simțiri, transpuse apoi artistic într-un mod sublim.

 În mai 1934 se angajează la Teatrul „Cărăbuș”. La 2 iunie debutează în revista Cărăbuș-Express (a lui N. Kirițescu) cu pseudonimul Mary Atanasiu, ales de Constantin Tănase. În același an imprimă Mansarda (romanță deNello Manzatti) la casa de discuri „Lifa Record”, aceasta fiind prima imprimare a artistei.

În vara anului 1937 imprimă primele cântece populare la casa de discuri „Columbia”, sub supravegherea etnomuzicologilor Constantin Brăiloiu și Harry Brauner, primele două fiind Cine iubește și lasă și M-am jurat de mii de ori, pe care le-a imprimat cu acompaniamentul tarafului Costică Vraciu din Gorj.

Sursa foto: Georges Eneas/Istoria Bucureştiului