LA MULTI ANI DOAMNEI COMEDIEI ROMANESTI, TAMARA BUCIUCEANU-BOTEZ!

Sâmbătă, 10 August 2019, marea noastră actriță împlinește 90 de ani de viață și 66 de ani de la debutul pe scena românească de teatru.

Sâmbătă, 10 August 2019, marea noastră actriță împlinește 90 de ani de viață și 66 de ani de la debutul pe scena românească de teatru. Vineri, 9 august, Dl Ioan Matei, director în cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale și secretarul de stat Alexandru Pugna (la rându-i un minunat păstrător de tradiții) i-au făcut o vizită sărbătoritei, pentru a-i înmâna, în numele Ministrului Valer Daniel Breaz, și al instituției pe care o reprezintă, un însemn de prețuire și admirație pentru activitatea excepțională depusă pe tărâm cultural, și pentru a-i transmite din suflet LA MULȚI ANI si SĂNĂTATE MULTĂ.
Actrița i-a primit pe cei doi oaspeți cu mare drag și s-a bucurat enorm că nu a fost uitată de oficialități, a povestit multe și… chair le-a oferit câteva sfaturi înțelepte, sănătoase, izvorâte din lunga experiență a vieții. Artista nu și-a pierdut deloc umorul, și la cei 90 de ani, a impresionat prin ce memorie bună are și ce amintiri vii păstrează în suflet.
LA MULȚI ANI distinsă doamnă a teatrului și filmului românesc, și MULȚUMIM pentru toate bucuriile spirituale aduse publicului românesc!, a scris secretarul de stat Alexandru Pugna pe contul său de socializare.
La rândul nostru, transmitem MARII ARTISTE urarea sinceră LA MULȚI ANI BINECUVÂNTAȚI, împreună cu aplauzele tuturor generațiilor pe care le-a bucurat și le bucură cu harul său.  

Tamara Buciuceanu (alternativ Tamara Buciuceanu-Botez; n. 10 august 1929, Tighina, Regatul României) este una dintre cele mai apreciate actrițe române de teatru, film și televiziune din generația de aur.
Între 1948-1951 frecventează Institutul de Teatru „Vasile Alecsandri” din Iași, însă în anul IV de studii se transferă la București, la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică la clasa profesorului Nicolae Bălțățeanu (asistentă Sorana Coroamă-Stanca). Tamara Buciuceanu termină studiile în 1952. Este una din reprezentantele generației de aur a teatrului românesc. Este supranumită „Doamna comediei românești”, fiind una dintre figurile legendare ale teatrului de comedie. A jucat în peste 25 de filme, personajul său emblematic fiind profesoara Isoscel din seria „Liceenii”. În anul 2009 a împlinit venerabila vârstă de 80 de ani și 57 de ani de cariera impresionantă în teatru și film.
A jucat pe scenele marilor teatre ale capitalei precum: Giulești, Bulandra, Național, Teatrul de comedie etc. A interpretat-o pe Coana Chirița pe scena Teatrului Național din Iași.
A avut roluri importante în teatru în piese precum „Coana Chirița”, „Romeo și Julieta la început de noiembrie”, „Scaunele”, „Cumetrele”, „Doctor fără voie”, „Nepotul”, „Așteptând la arlechin”, „Domnișoara Nastasia”, „Mamouret” etc. Cartea de vizită a carierei sale rămâne fără îndoială personajul Vicăi Delcă din piesa „Dimineață pierdută” după Gabriela Adameșteanu. De asemenea Tamara Buciuceanu a făcut o cariera impresionantă și în Televiziune, memorabile fiind cupletele sale din programele de Revelion. TVR Media a lansat în 2006 DVD-ul „Tamara Buciuceanu” ce cuprinde o selecție din aparițiile sale memorabile în programele de divertisment ale Televiziunii Române.
În data de 23 octombrie 2014, într-o ceremonie ce a avut loc la Castelul Peleș din Sinaia a primit din partea Casei Regale a României decorația Ordinul Coroana României în grad de Ofițer cu ocazia celei de-a 93-a aniversări a regelui Mihai I al României, decorație înmânată de principesa moștenitoare Margareta, Custodele Coroanei române.
A fost căsătorită din 1962 cu medicul anestezist Alexandru Botez (decedat în 1996). Actrița nu are copii.

Foto: Pugna Alexandru

Sâmbătă, 10 August 2019, marea noastră actriță împlinește 90 de ani de viață și 66 de ani de la debutul pe scena românească de teatru.