La ora 21.00 s-a incheiat in tara procesul de votare. Primele declaratii

Gata! În țară s-a încheiat procesul de votare pentru turul I.

Gata! În țară s-a încheiat procesul de votare pentru turul I. Cifre, procente și… în continuare, prognosticuri! Se așteaptă, în continuare, încheierea votului și în diaspora. Abia atunci vom ști exact cine va intra în turul al doilea și se va putea face o analiză complexă a zilei de azi.
Deocamdată, însă, avem primele cifre și primele declarații!
Declarație Klaus Iohannis: „Niciodată românii nu au votat atât de mult și atât de clar împotriva PSD-ului. Și acest lucru pentru România înseamnă un pas enorm înainte. Rezultatele oficiale vor veni mâine, însă datele de exit-poll arată deja că milioane de români din țară și diaspora au votat pentru proiectul nostru, pentru o Românie normală și pentru a continua procesul important de schimbarea în bine în România. Am crezut mereu în români și în implicarea lor, iar participarea lor în aceste zile este o mare bucurie pentru democrația din România. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care mi-au acordat încrederea lor, liberalilor, dar și tuturor votanților de dreapta și celor care nu cred neapărat într-un partid anume, dar își doresc ce ne dorim și noi, o Românie normală. Lupta noastră comună nu ține de o etichetă de partid. Lupta noastră este pentru îndepărtarea totală a PSD-ului de la putere pentru ca PSD să nu mai țină România captivă ca în trecut. Astăzi am făcut un pas mare în această direcție. Nu e pasul decisiv încă, mai e de lucru.
Acești ani au fost ani de luptă și de rezistență și am ținut piept împreună asalturilor deosebit de agresive ale PSD-ului. Dacă nu ne-am fi opus, PSD-ul ar fi reușit să destructureze tot ce s-a construit în România în acești ani, instituții democratice, stat de drept, parteneriate, calea europeană. Dacă i-am fi lăsat pe pesediști să-și continue planul și proiectele, astăzi România s-ar fi întors în anii 90, poate mai rău, poate nici n-am mai fi avut alegeri fiindcă asta vrea PSD-ul dacă nu e oprit. Și noi i-am oprit. Noi împreună cu românii. Această decizie e decizia acestui an, de a opri definitiv PSD. La europarlamentare a început și la referendum. Atunci românii au arătat că nu mai doresc PSD și doresc o justiție dreaptă. Eliminarea Guvernului Dăncilă, moțiunea de cenzură și instalarea guvernului Orban au arătat și parlamentarilor PSD că nu mai au majoritatea și nu mai pot face ce-și doresc”. 

Declarație Viorica Dăncilă: „Acest vot ne onorează, dar ne și responsabilizează. Vreau să mulțumesc primarilor care au pus mult suflet. Conform exit-pollului suntem în turul doi. Mulțumesc tuturor celor care au votat cu inima, am arătat că suntem alături de români. Celor care au avut o altă alternativă, sper să vină alături de noi și împreună să câștigăm alegerile. Votul arată încrederea arată și ne ajută să ne continuăm campania electorală în care vom veni cu ceea ce am făcut. Așa este democrația, fiecare partid politic trebuie să-și spună punctul de vedere. Lupta noastră este pentru România. Sperăm că votul dat astăzi se va multiplica în turul II.”
Dan Barna: „Am văzut rezultatele exit-poll-urilor, sunt rezultate care ne încurajează, rămânem optimiști, pentru că încă se votează. Mulțumesc diasporei, care a arătat că implicându-ne putem schimba lucrurile. Este un record fără precedent, asta ne dă speranță. Mai sunt două ore de vot în Europa, 7 ore în America, iar ultimele ore au arătat o tendință de creștere”.

Țară: 8.683.119 47,66 %
București: 923.066 (51,40%)
Sibiu: 203.893 (53,76%)

Urban: peste 5.057.000 de votanți
Rural: peste 3.626.000 de votanți
Rezultatele la EXIT POLL
Klaus Iohannis: 39,0%
Dancilă: 22,5%
Dan Barna 16,4%
Mircea Diaconu: 7,9%
Teleorman: 50,29  %
Olt: 50,0%
Maramureș: 40,68%
Vaslui: 35,47%

Gata! În țară s-a încheiat procesul de votare pentru turul I.